Izgorjeli ste na suncu? Ova tri trika nikako nemojte isprobavati

Foto: Shutterstock

IAKO većina voli preplanuli ten, važno je zaštititi svoju kožu i izbjeći opekline. Ako ste ipak previše vremena proveli na suncu, nemojte slijediti trendove koji kolaju društvenim mrežama i bilo čime liječiti opekline. 

Opekline od sunca mogu biti iznimno bolne i rezultiraju osjetljivošću, mjehurićima, oteklinama, pa čak i glavoboljama, mučninom i umorom.

Prema Melanoma UK, dovoljna je samo jedna opeklina od sunca praćena mjehurićima da se udvostruče izgledi za razvoj melanoma kasnije u životu.

Opekline nastaju kada tijelo izlažemo UVB zračenju i mogu se pojaviti čak i ako smo na jakom suncu samo 5 do 10 minuta. Lice, vrat i trup su dva do četiri puta osjetljiviji od udova i lakše će izgorjeti. Kako biste spriječili opekline, važno je stalno nanositi kremu sa SPF-om. 

Prema The Sunu, ovo su tri loše ideje za liječenje opeklina.

Vodica za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta na TikToku je proglašena "lijekom" za opekline. Jedna osoba otkrila je da bočicu s raspršivačem puni vodicom za ispiranje usta i nanosi je izravno na opekline od sunca kako bi spriječila peckanje.

Prema stručnjacima, ovo je bizaran i ekstreman način ublažavanja boli od opeklina od sunca i nije sigurna metoda.

"Iako mentol ili eukaliptol u aromama mente mogu imati svojstva hlađenja, problem je 26.9 posto alkohola u originalnoj aromi, plus sastojci poput benzojeve kiseline", rekla je stručnjakinja za zdravlje Stephanie Taylor.

Kiselo vrhnje

Jedan TikToker savjetovao je ljudima da kiselo vrhnje nanesu na opekline od sunca i ostave da djeluje sat vremena. 

"Za opekline od sunca, najbolje je držati se tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bolove uzrokovane opeklinama od sunca, kao što su aloe vera, kokosovo ulje ili hidratantne kreme na bazi soje i održavati hidrataciju", pojašnjava Stephanie.

Bijeli ocat

Prema Stephanie, bijeli ocat apsolutno ne biste trebali koristiti na svojoj koži.

"On ima izrazito visoku kiselost i pH razinu oko 2 ili 3. Stavljanjem nerazrijeđenog octa na kožu možete oštetiti krhku barijeru kože i rezultirati većom boli i upalom, plus mogućim kemijskim opeklinama ako ste predugo izloženi goloj koži", rekla je.

Koliko dugo traje opeklina od sunca i postoji li način da brže zacijeli, doznajte ovdje.

Pročitajte više