Je li crni kruh uistinu zdraviji od bijelog? Evo što kaže dijetetičarka

Foto: Pexels

KRUH je popularna i neizbježna namirnica koja se svakodnevno koristi u cijelom svijetu. Postoje mnoge različite vrste kruha, ali najčešće se ipak konzumiraju bijeli i crni kruh. No, ono što svi više možemo čuti jest podatak da je crni kruh mnogo zdraviji od bijelog. Dijetetičarka Ruchhi Parmar progovorila je o glavnim razlikama između njih, ali i odgovorila na pitanje koji je od ove dvije vrste kruha zapravo zdravija opcija.

Iako dijetetičarka objašnjava kako nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika kada je riječ o hranjivim tvarima.

''Kada je riječ o hranjivim tvarima, crni kruh definitivno ima više nutrijenata od bijeloga. I dok se crni kruh radi od dijelova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, bijeli se kruh pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu bijelu boju'', objasnila je za portal Pinkvilla.

Crni kruh hranjiviji je jer sadrži više vlakana i hranjivih tvari od bijelog kruha. Isto je tako bogatiji vlaknima te sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezija, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. ''Crni kruh svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrijednosti crnog kruha zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju skinuti suvišne kilograme'', dodaje Parmar.

Pročitajte više