Je li riskantno jesti snijeg?

Foto: Shutterstock

DIO Hrvatske proteklog vikenda zabijelio je snijeg, a nakon današnjeg kratkotrajnog smirivanja, već u utorak se očekuju nove padaline. Za one koji će snježni pokrivač iskoristiti za radosti na snijegu, odlučili smo istražiti koliko je točno riskantno jesti snijeg.

Snijeg je zapravo u svom najčišćem obliku voda. Međutim, u njemu se može naći mnogo drugih stvari, uključujući sol i kemikalije koje se koriste za topljenje snijega na cestama i nogostupima, kao i dlake, bakterije, urin i stolica.

Ako netko, najčešće dijete, dođe na ideju da proba snijeg, najzdravija opcija je svjež jer je manje kontaminiran. Ali treba znati da se u njemu mogu nalaziti zagađivači iz zraka, poput ispušnih plinova i dima.

Snijeg je zagađeniji u gradovima, ali nije bezopasan ni u ruralnim krajevima

"Snijeg uvijek nosi rizik od onečišćenja, prljavštine i mikroba", kaže Jennifer Johnson iz klinike Mayo za AccuWeather.com.

Rizici jedenja snijeg razlikuju se od mjesta do mjesta.

"U velikim gradovima je veće zagađenje zbog većeg broja automobila i zgrada, dok ruralne lokacije nose rizik da u snijegu završe poljoprivredne kemikalije iz tla. Osobno ne znam nikoga tko je imao komplikacije zbog jedenja snijega, ali postoje djeca koja su se zbog toga razboljela. Čitala sam izvještaje o slučajevima djece koja su dobila neobične bakterijske infekcije nakon jedenja snijega", ističe Johnson.

Mogu se javiti želučane tegobe

Većina ljudi ima dobar imunitet koji neće narušiti malo snijega, ali moguće posljedice takve ideje su želučane tegobe i proljev. Simptomi će uglavnom ovisi o tome što je u snijegu.

"Netko s imunološkim problemima osjetljiviji je na infekcije i može dobiti groznicu, povraćati, imati proljev ili neobjašnjivo izgubiti na težini", tvrdi Johnson.

Osobe koje pate od ozbiljnih zdravstvenih problema i dojenčad trebaju biti na oprezu. Ako pojedete koju pahuljicu, nema razloga za paniku. Ako pretjerate, o tome obavijestite liječnika.

Pročitajte više