Jedan neobičan simptom znak je povišenog kolesterola, a javlja se na nožnim prstima

Foto: Shutterstock

VISOKI kolesterol može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a ako se ne liječi, ovo stanje povećava rizik od srčanih i krvožilnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar i vaskularna demencija. Uglavnom se javlja zbog pretjerane konzumacije masne hrane, nedovoljno tjelovježbe, prekomjerne težine, pušenja i alkohola, ali ponekad uzrok povišenog kolesterola može biti i genetika.

Iako postoje određeni simptomi koji mogu jasno ukazivati na povišenu razinu kolesterola u krvi, velika većina ljudi dijagnozu dobije tek kada sazna svoju krvnu sliku. Međutim, postoje određeni znakovi koji ipak otkrivaju mogućnost povišenog kolesterola, a vidljivi su na stopalima.

Kako donosi NHS, lomljivi nokti na nogama ili nokti koji jako sporo rastu također mogu ukazivati ​​na visoke razine kolesterola u krvi. Osim toga, lomljivi nokti na nogama mogu pomoći i u prepoznavanju periferne arterijske bolesti (PAD), stanja uzrokovanog nakupljanjem masnih naslaga unutar naših arterija, koja se često pojavljuje upravo na stopalima.

Pročitajte više