Jedenje previše crvenog mesa moglo bi ubrzati starenje

Foto: 123RF

JEDENJE previše crvenog mesa moglo bi ubrzati starenje, tvrde znanstvenici iz Škotske i Njemačke. Naime, oni su došli do zaključka da održavanje željeza u krvi na zdravoj razini može biti ključ dugovječnosti. 

Analizirali su podatke više od milijun ljudi kako bi pokušali doći do odgovora zašto jedni stare sporije, a drugi brže. 

"Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovog otkrića koje sugerira da visoka razina željeza u krvi ubrzava starenje”, rekao je autor rada Paul Timmers sa Sveučilišta u Edinburghu.

"Nagađamo da bi naše otkriće moglo pojasniti zašto se velik udio crvenog mesa u prehrani povezuje sa stanjima kao što su srčane bolesti”, dodaje.

U svojoj studiji znanstvenici su se usredotočili na životni vijek, raspon zdravlja i dugovječnost. Na temelju analize utvrdili su deset regija ljudskog genoma za koje se čini da su povezane s tri navedena faktora. Osim toga, analize su sugerirale da su oni koji ne unose previše željeza povezani sa zdravim i dužim životom.

Pretjerano visoke ili niske razine željeza prethodno su se povezivale sa stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolesti jetre i pad imunoloških reakcija.

Preporuka britanske Nacionalne zdravstvene službe je unositi 14,8 mg željeza dnevno ako ste žena u dobi od 19 do 50 godina te 8,7 mg za muškarce starije od 18 i žene starije od 50.

Cjelokupno otkriće objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Pročitajte više