Jedete li tri ili više jaja tjedno mogli biste (pre)rano umrijeti, tvrdi studija

Foto: 123RF

GODINAMA se raspravljalo: jesu li jaja dobra ili loša za naše zdravlje? Pa, čini se da napokon imamo odgovor na to pitanje.

Naime, ljudi koji jedu tri ili četiri jaja tjedno, odnosno oko 300 miligrama kolesterola dnevno, imaju veći rizik od oboljenja srca i (pre)rane smrti u usporedbi s onima koji jedu manje jaja, otkrivaju nova istraživanja.

"Jaja, posebno žumanjak, glavni su izvor kolesterola u hrani", napisao je Victor Zhong, glavni autor studije i postdoktorand na Odjelu za preventivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern u Chicagu. U studiji objavljenoj u petak u medicinskom časopisu "JAMA", on i njegove kolege primijetili su da jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola.

Istraživači su ispitali podatke iz šest američkih studijskih skupina, uključujući više od 29.000 ljudi. Tijekom razdoblja praćenja, dogodilo se ukupno 5.400 kardiovaskularnih oboljenja, uključujući 1.302 fatalna i nefatalna moždana udara, 1.897 slučajeva fatalnog i nefatalnog zatajenja srca te 113 drugih smrtnih ishoda uzrokovanih srčanim bolestima. Preostalih 6.132 sudionika umrlo je od drugih uzroka.

Konzumiranje dodatnih 300 miligrama kolesterola dnevno na dan povezano je s 3,2% većim rizikom od srčanih bolesti i 4,4% većim rizikom od prijevremene smrti, pokazala je Zhongova analiza podataka.

"S obzirom na negativne posljedice konzumacije jaja i prehrambenog kolesterola, važnost ograničavanja unosa hrane bogate kolesterolom ne bi trebala biti odbačena u kreiranju zdravih prehrambenih navika", komentirao je rezultate ove studije dr. Robert H. Eckel s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado koji nije bio uključen u istraživanje, ali priznaje njegov velik značaj.

Zhong i njegovi koautori su slično zaključili: "Ove rezultate treba uzeti u obzir u razvoju smjernica i ažuriranja u prehrani."

Ipak, ne slažu se svi stručnjaci s donošenjem ovakvih zaključaka.

Victoria Taylor tako je objasnila za Science Media Center da "ova vrsta studija može samo pokazati povezanost, a ne uzrok i posljedicu te je potrebno više istraživanja da bismo razumjeli razloge koji stoje iza ove veze". Također, istaknula je kako su jaja "hranjiva namirnica i, iako se ova studija fokusira na količinu koju jedemo, jednako je važno obratiti pažnju na to kako se jaja pripremaju", a nije propustila priliku i da naglasi kako je ključ zdravlja uravnotežena prehrana a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica.

Pročitajte više