Jedine navike kojih se vrijedi odreći ove korizme, prema nutricionistici

Foto: Shutterstock

ALKOHOL? Šećer? Meso? Čega ćete se odreći ove korizme? Stiže doba godine kada dio populacije na 40 dana odbacuje neke navike, no nutricionisti smatraju da korizmeni post zapravo čini više štete nego koristi.

"Istraživanja su dokazala da dijete i ograničenja dovode do prejedanja. Dakle, ono čega trebate biti svjesni ako razmišljate da se odreknete nečega za korizmu, jest da se izlažete riziku od pretjerane konzumacije onoga čega ćete se pokušati kloniti narednih 40 dana", kaže nutricionistica Jennie Gough za časopis Women’s Health.

Međutim, to ne treba biti izgovor da nastavite po starom. Umjesto toga Gough predlaže da ipak napravite neke promjene.

Tijekom korizme pit ću kavu jednom dnevno

Popijemo šalicu kave čim se probudimo, još jednu kada dođemo na posao, a onda i treću sredinom poslijepodneva kada počnemo osjećati umor. Umjesto da se ove korizme odreknete kave, jednostavno si zacrtajte da ćete je piti samo jednom dnevno.

"Pijenje kave zapravo ima zdravstvene prednosti i ne potičem ljude da je se potpuno odreknu. Najbolje je popiti šalicu kave u tri do četiri sata nakon buđenja", predlaže.

Tijekom korizme birat ću samo prirodne izvore šećera

Kad je riječ o šećeru, teško ga se odreći i nemoguće je potpuno ga izbaciti iz prehrane. Umjesto toga, smanjenje njegovog unosa i prelazak na zdravije alternative puno će pomoći.

"Gotovo četvrtina dodanog šećera u našoj prehrani dolazi od slatkih pića. Zamijenite ih vodom ili mlijekom", savjetuje Gough.

Žitarice koje jedete za doručak zamijenite zobenom kašom, a namaze poput džema maslacem od kikirikija. Kada osjetite glad usred dana, umjesto za čokoladom, posegnite za voćem, smoothiejem ili orašastim plodovima. 

Ove korizme uživat ću u visokokvalitetnoj tamnoj čokoladi

"Mnogim mojim klijentima teško je odreći se čokolade. Ali ni ne moraju. Umjesto toga, prijeđite na tamnu", kaže Gough.

Naime, čokolade s udjelom kakaa 70 posto ili većim sadrže antioksidanse korisne za zdravlje srca, snižavanje krvnog tlaka i bolji rad mozga i pamćenje. Tamna čokolada jede se i u manjim količinama jer je zasitnija.

"Najzdravija tamna čokolada je ona koja je napravljena od kakaovca koji je organski i minimalno prerađen. Kada pogledate sastojke, idealno je ako je kakao prvi sastojak na popisu", dodaje Gough.

Tijekom korizme ponedjeljkom neću jesti meso

Zdravstvene dobrobiti redukcijske prehrane dobro su dokumentirane - možete smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa i raka. To bi također moglo biti vaše tajno oružje u gubitku masnoće i težine, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American College of Nutrition.

"Ako već odlučite ukinuti meso jedan dan u tjednu, zamijenite ga dobrim izvorima vegetarijanskih ili veganskih proteina kao što su jaja, riba, jogurt, orašasti plodovi, sjemenke, grah, leća i tofu", upozorila je Gough.

Tijekom korizme ću i dalje uživati u čaši pića (ili dvije)

Prema Gough, alkohol može biti dio dobro uravnotežene prehrane. 

"Što se tiče kalorijske vrijednosti, bolji izbor su bijela, bistrija alkoholna pića, poput votke, džina i viskija. Idealno je poslužiti ih čista ili s ledom. Izbjegavajte miješanje alkohola sa sokovima jer to povećava broj kalorija i udio šećera", napominje Gough.

Vino je također prikladan izbor jer iako ima više kalorija, sadrži antioksidans resveratrol, za koji se pokazalo da snižava loš i podiže dobar kolesterol. I ne zaboravite uz svaku čašu alkohola popiti čašu vode. Također, prije konzumacije alkohola pojedite nešto jer će hrana u želucu usporiti brzinu apsorpcije alkohola.

Pročitajte više