Jedite ovo voće svaki dan za dulji život, kažu znanstvenici

Foto: Pexels

AKO ste osoba koja u zdjelicu svojih zobenih pahuljica svakog jutra voli dodati ukusne borovnice, imate sreće. Naime, ovo ukusno bobičasto voće ima mnoštvo nutritivnih vrijednosti, a najnovije istraživanje pokazalo je da može poboljšati dugoročno zdravlje i produljiti životni vijek. Kako donosi The Healthy, od smanjenja rizika od bolesti do jačanja vašeg tijela mikronutrijentima, konzumiranje borovnica poboljšat će vašu prehranu, ali i produljiti život.

Većina voća i povrća snažni su izvori polifenola, važnih antioksidansa koji pomažu smanjiti upalu u tijelu i boriti se protiv slobodnih radikala prisutnih u tijelu. Ako je tijelo kronično upaljeno (što se događa kada se tijelo nosi s oksidativnim stresom u imunološkom sustavu), sklonije je razvoju bolesti. Istraživanja su zaključila da polifenoli mogu smanjiti stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti.

Točnije, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u tijelu koji dovode do određenih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa tipa 2, pa čak i neurološkog pada. Antocijanini također imaju pigmente zbog kojih borovnice imaju prepoznatljivu plavu boju.

Isto tako, jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu smanjiti rizik od bolesti je snižavanje razine LDL-a, odnosno takozvanog lošeg kolesterola u krvi. LDL kolesterol je zapravo vrsta kolesterola koja se nakuplja u arterijama ako ga ima previše u krvotoku, a nema dovoljno HDL-a, odnosno dobrog kolesterola za prijenos LDL-a natrag u jetru.

Posljednje istraživanje objavljeno u magazinu The Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su konzumirali borovnice prijavili 27 posto nižu razinu LDL kolesterola u samo osam tjedana, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte više