Jedna porcija ovog voća dnevno možete smanjiti loš kolesterol, kažu dijetetičari

Foto: Pexels

KAKO donosi istraživanje američkih sveučilišta Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Science Daily, ljudi koji su šest mjeseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje razine lošeg kolesterola. Naime, spomenuta studija nastojala je otkriti može li redovita konzumacija avokada pomoći sudionicima u smanjenju tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega struka.

Od tisuću sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom, jednom dijelu njih određeno je da pojedu jedan avokado dnevno, dok je druga polovica nastavila s uobičajenim načinom prehrane. Rezultati su otkrili da konzumacija jednog avokada dnevno tijekom šest mjeseci nije utjecala na smanjenje sala na trbuhu, masnoće jetre ili opsega struka kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću. No dovela je do blagog smanjenja nezdravih razina kolesterola u krvi.

Skupina znanstvenika koji su proveli ovo istraživanje također je zaključila da su sudionici koji su jeli avokado imali kvalitetniju prehranu za vrijeme studije. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumacije avokada i niže tjelesne težine, BMI-a i opsega struka, ovo je bila najveća i najopsežnija studija do sada o učincima avokada na zdravlje.

"Iako avokado nije utjecao na salo na trbuhu ili debljanje, studija ipak pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro uravnoteženoj prehrani", rekla je Penny Kris-Etherton, registrirana dijetetičarka i profesorica nutricionističkih znanosti Sveučilišta Evan Pugh na Penn Stateu.

"Konzumiranje avokada nije uzrokovalo dodatno debljanje kod sudionika u studiji, a također je primijećeno blago smanjenje LDL-a ili lošeg kolesterola u krvi, što je posebno važno otkriće za sve one koji imaju povišeni kolesterol ili uživaju u jedenju ove namirnice'', zaključila je.

Pročitajte više