Jedna uobičajena navika mogla bi oštetiti jetru, tvrde gastroenterolozi

Foto: Pexels

Dobro je poznata činjenica da nas prekomjerna konzumacija alkohola može izložiti riziku od bolesti jetre i raka jetre, ali ono što još više zabrinjava jest da postoji uobičajena navika koja također može značajno oštetiti jetru.

"Bolest masne jetre sve je učestalija. Nažalost, možda nećete ni znati da je imate dok šteta ne bude učinjena", rekla je gastroenterologinja Supriya Rao.

Bolest masne jetre vodeći je uzrok kronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre te važan čimbenik rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nju uopće ne mora uzrokovati konzumacija alkohola.

"Nezdrava prehrana najgora je za jetru. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti i jednostavnih ugljikohidrata te povećani unos alkohola navike su koje najčešće uzrokuju oštećenje jetre", izjavila je dr. Darlene Negbenebor za Parade.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) također sugeriraju da visok unos fruktoze može izazvati bolest masne jetre, oštećujući crijevnu barijeru. Doktorica Negbenebor ističe da pretjerana konzumacija pića zaslađenih šećerom može dovesti do nakupljanja masti u jetri, što povećava rizik od bolesti masne jetre.

"To se događa kada visceralna masnoća uđe u jetru i zauzme više od 5 posto njezine mase. S vremenom to može napredovati do kronične upale i ožiljaka", pojasnila je.

Bolest masne jetre obično je asimptomatska sve dok ne uznapreduje. Simptomi uznapredovale bolesti jetre i ciroze uključuju žuticu, bol u trbuhu i oticanje, oticanje nogu i gležnjeva, kronični umor, tamnu boju urina, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, zbunjenost, pospanost i nejasan govor.

Ako želite održati svoju jetru zdravom, klonite se alkohola, prerađene hrane i pića zaslađenih šećerom. Nekoliko studija pokazuje da je za cjelokupno zdravlje najzdravije slijediti mediteransku prehranu, koja je sedmu godinu zaredom proglašena najboljom na svijetu.

Pročitajte više