Jednostavan 20-sekundni test možda može predvidjeti moždani udar, kažu znanstvenici

Foto: Shutterstock

MOŽDANI udar javlja se kada se krvni ugrušak zaglavi u jednoj od moždanih arterija, blokirajući protok krvi. Istraživači vjeruju da bi jedan test od 20 sekundi mogao puno otkriti o nečijem mozgu, čak i predvidjeti rizik od moždanog udara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da ljudi koji ne mogu stajati na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga. To otkriće proizašlo je iz japanske studije provedene na 1400 ispitanika. Sva mjerenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, s obje ruke uz tijelo.

Znanstvenici su utvrdili da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, osobito one s Alzheimerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi, piše Express.

"Utvrdili smo i da oko trećine osoba s više od dvije lezije u mozgu ima problema s ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 posto njih imalo je problema s ravnotežom", naveli su u zaključku.

Još 2009. u časopisu posvećenom Alzheimerovoj bolesti navedeno je da "neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada".

Lezija znači da moždano tkivo pokazuje oštećenje od ozljede ili bolesti, a uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući slabost ili poremećaj osjetila. Klinika Cleveland objašnjava da su moždani udari jedan od najčešćih uzroka lezija mozga. Neke vrste lezija mozga zacijelit će same od sebe, ali druge mogu postati trajne ili se pojaviti iz razloga koji nisu izlječivi.

Pročitajte više