Jednostavan test navodno može otkriti imate li upalu slijepog crijeva

Foto: Shutterstock

 

Ako skočite i osjetite iznimno jaku bol u abdomenu, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Ako se upali slijepo crijevo, uzrokuje jaku bol i mora se operirati prije nego što pukne.

Dr. Jennifer Shu rekla je da testiranje skokom može biti osobito korisno kada sumnjate da vaše dijete ima upalu slijepog crijeva ili apendicitis. Ako skoči i osjeti bol, to bi mogao biti znak upale.

"Postoje studije o testiranju skakanjem. Pokazale su da je učinkovito u oko 70 posto slučajeva", rekla je pedijatrica Shu.

Upalu slijepog crijeva mogu uzrokovati različite infekcije, poput virusa, bakterija ili parazita u probavnom traktu. Također, može se dogoditi kada je dio koji povezuje debelo crijevo i slijepo crijevo začepljen stolicom. Tumori također mogu uzrokovati upalu slijepog crijeva.

Simptomi uključuju bol u trbuhu koja se kasnije širi do donje desne strane i postaje jaka. Pritisak na ovo područje, kašljanje ili hodanje mogu pogoršati bol. Drugi simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, gubitak apetita, proljev i groznica.

"Još jedan test je da legnete i pritisnete donji lijevi kvadrant trbuha. Ako se javi bol, možda imate upalu slijepog crijeva", napomenula je liječnica.

Važno je da se upala slijepog crijeva brzo počne liječiti, jer ako slijepo crijevo pukne, to može uzrokovati po život opasnu bolest. Upalu slijepog crijeva u nekom trenutku života doživi oko 5% populacije.

Pročitajte više