Jednostavne vježbe uz pomoću kojih ćete se riješiti boli uzrokovane fibromialgijom

Foto:123RF

Fibromialgija predstavlja kroničnu bol rasprostranjenu po cijelom tijelu, koja se pojačava palpacijom određenih osjetljivih tačaka.

Ovaj problem pogađa 2 do 4 % svjetske populacije, a najčešće su to žene.

 
Osobe s fibromialgijom imaju istu zdravstvenu korist od vježbanja kao i ostali ljudi - ali i još mnogo toga. Redovita tjelovježba suzbija zamor i povećava energiju. Omogućava lakše savijanje zglobova i poboljšava san i raspoloženje. 
 
Upravo vježbanje poboljšava život osobama s fibromialgijom, no prije nego li počnete vježbati morate se konzultirati s vašim liječnikom jer se neke vježbe ne preporučuju i mogu biti veoma štetne. 
Radite li ih ispravno, one će vam smanjiti bol. Savjet je da počnete s laganijim vježbama, a prije nego počnete vježbati trebate izmasirati mišiće. 
 
Prilagodite program vježbanja
 
Osobe s fibromialgijom često odustaju od vježbanja jer svoj trening ne prilagode svojim sposobnostima. Sebi zadaju preteške vježbe, ozlijede se, a potom prestanu vježbati.  Da biste izbjegli ovu situaciju, posavjetujte se liječnikom ili fizioterapeutom kako biste dizajnirali program vježbi koji vama odgovara. Ono što je najvažnije, slušajte svoje tijelo i odmorite se kada vam je to potrebno. 
 
Počnite s aerobikom 
 
Nema ništa bolje za simptome fibromialgije od aerobnih ili vježbi opuštanja. Jedna studija je dokazala da je aerobik uistinu jako dobar čak i za osobe s teškom fibromialgijom. Pokrenite program vježbanja s kardiovaskularnom vježbom kao što je hodanje, a ako pješačenje stvara previše stresa na mišiće ili zglobove, pokušajte s aktivnostima koje nemaju težinu, kao što je plivanje ili vožnja biciklom.
 
Pješačenje može pomoći u kontroli bolova i umora. Započnite šetnjom pet minuta na dan i dodajte 30 sekundi ili minutu svaki dan ako možete. Potom svaki dan šetajte od 30 minuta do sat vremena i to tri do četiri puta tjedno.  Ako želite intenzivniji trening, pokušajte naizmjenično hodati i lagano trčati.
 
Prakticirajte jogu
 
Joga je kombinacija istezanja i meditacije te ublažava višestruke Fibro simptome uključujući slab san, anksioznost i depresiju. Sjedeći položaji joge mogu se prakticirati na stolici ili na podu. 
 
Vježbajte u vodi
 
Plivanje je jako dobra aktivnost za sve one koji se suočavaju s fibro simptomima. Voda opušta mišiće, posebno topla voda. 
 
Ojačajte svoje mišiće
 
Istraživanje je pokazalo da su vježbe snage veoma korisne za osobe s fibromialgijom. Jačanje mišića čine i dnevne aktivnosti poput penjanja stepenicama i jednostavnijeg obavljanja kućanskih poslova. Koristite rekvizite kao što su otporne trake ili utezi.

Pročitajte više