Joe Rogan kaže da se otrovao arsenom jer je jeo previše sardina

Screenshot: YouTube

JOE Rogan je priznao da je sumnjao da ga netko pokušava otrovati nakon što su liječnici pronašli tragove arsena u njegovoj krvi. Međutim, pokazalo se da je krivac za to bila hrana koju konzumira.

"Konzumacijom sardina možete unijeti arsen u svoj organizam. Otkrio sam to na teži način", rekao je tijekom nedavne epizode svog podcasta The Joe Rogan Experience Elonu Musku.

Nakon što je prestao jesti sardine, pričekao je tri mjeseca pa ponovno izvadio krv. Arsen je nestao iz njegovog sustava.

Možemo li se otrovati arsenom ako konzumiramo sardine?

"Poznato je da sardine sadrže arsen. One mogu biti kontaminirane i živom pa se ne bi trebale jesti više od tri do četiri puta tjedno. Iako mislim da ne treba pojesti tri konzerve odjednom, ne zagovaram ni da ih potpuno izbacite iz prehrane", rekla je dijetetičarka Abby Langer za Men’s Health.

Prisutnost arsena u tragovima u krvi ne znači nužno trovanje arsenom. Prema Registru otrovnih tvari i bolesti, procijenjeni prosječni unos arsena hranom za odrasle u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 40 mikrograma dnevno, pri čemu meso, riba i perad čine 80 posto tog unosa. Drugim riječima, konzerva sardina neće dovesti do akutnog trovanja.

Sardine su bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama i zbog toga su vrijedan dio uravnotežene prehrane.

"Većina ribljih konzervi bogata je bjelančevinama, hranjiva, jeftina i pristupačna opcija, pogotovo sada kada su cijene namirnica otišle u nebo", zaključila je Langer.

Pročitajte više