Kada treba posjetiti liječnika zbog bolova u trbuhu?

Foto: Shutterstock

SVE nas s vremena na vrijeme zaboli trbuh i obično je to privremena nelagoda koja nas ne treba zabrinjavati. Najčešći uzroci bolova u trbuhu su vjetrovi, probavne smetnje, zatvor ili trbušne smetnje. Ali ponekad bol u trbuhu može biti znak nečeg ozbiljnijeg i ne treba se nadati da će nestati sama od sebe.

"Ako je bol jaka, iznenadna ili traje dulje vrijeme, to bi moglo ukazivati na ozbiljna stanja i trebali biste potražiti savjet liječnika opće prakse", kaže za Independent dr. Babak Ashrafi.

Odlazak liječniku predlaže se i ako je bol u trbuhu praćena drugim simptomima, kao što su bol prilikom mokrenja, abnormalan vaginalni iscjedak ili promjena u navici pražnjenja crijeva. Prema liječnicima, ovo su problemi koje bi trebalo s njima provjeriti:

Stalna bol

Svatko tko ima trajne grčeve ili bolove ili napipa kvržicu u trbuhu trebao bi kontaktirati svog liječnika opće prakse. Iako bol ili kvržica mogu biti znakovi manje ozbiljnih stanja, to su i simptomi raka crijeva, stoga je važno posavjetovati se s liječnikom i napraviti pretrage koje će isključiti tu mogućnost.

Bol koja se pogoršava

Ako osjetite iznenadnu i jaku bol u trbuhu, a istovremeno se jave i drugi simptomi, poput osjetljivosti ili tvrdog trbuha, nazovite hitnu pomoć. To bi mogao biti znak upale slijepog crijeva. Stanje obično počinje bolovima u sredini trbuha koji se mogu proširiti i jačati. Drugi simptomi upale slijepog crijeva uključuju povraćanje, zatvor ili proljev i visoku temperaturu.

Osjetljiv trbuh

Ako vas boli kada dodirnete trbuh, dr. Ashrafi kaže da bi to moglo biti povezano s unutarnjom upalom, uključujući upalu slijepog crijeva ili abdominalni apsces.

Bolovi u trbuhu praćeni promjenom u navikama pražnjenja crijeva

Promjena u navikama pražnjenja crijeva odnosi se na sve ono što nije normalno za vas. To može značiti češće ili rjeđe odlaske na WC, osjećaj da niste do kraja ispraznili crijeva te promjenu boje ili konzistencije stolice.

Stalna nadutost

Nadutost koje se nikako ne možete riješiti također zahtijeva liječnički pregled jer je obično povezana sa zdravljem crijeva i probavom. Previše plinova u crijevima zbog prehrane, sindrom iritabilnog crijeva ili intolerancija na hranu česti su uzroci stalne nadutosti.

Pročitajte više