Koliko se kalorija može spržiti na skijanju?

Foto: 123

JOŠ se uvijek nećkate ili se već pakirate za skijanje i razmišljate koliko će vam petodnevno ili sedmodnevno ili vikend skijanje pomoći malo u vašoj liniji?
 
Skijanje izgleda kao prilično robustan sport u kojem se kalorije spaljuju munjevitom brzinom, no - je li to baš tako? 
 
Skijanjem se u otprilike sat vremena za osobu prosječne težine od oko 75 kilograma može spaliti do 450 kalorija. Ne zvuči loše, ali - usporedbe radi - rukometom se u istim uvjetima može spaliti čak duplo više - oko 900 kalorija. Čak je i klizanje produktivnije s oko 525 kalorija po satu. 
 
Uzmimo u obzir i teže uvjete na skijanju - hladnoću - pa je na skijanju normalno i uživati u težoj, jačoj hrani, a u dobrom društvu - i u porciji previše. I alkoholu. Tako da je lako moguće da se sa skijanja vratite malo teži prije nego što ste otišli. Prvo zato što će vam malo narasti mišići, a drugo, zato što ćete, vrlo vjerojatno, nastaviti tempom prejedanja uslijed blagdanskih dana te si nećete dozvoliti veću potrošnju od unosa kalorija. Osim toga - za napore skijanja trebat će vam energija pa ćete se zapravo i logično trebati dobro najesti. 
 
I baš zato - pokušajte na skijanju paziti što jedete - birajte samo zdrave masti, puno čistih proteina i puno više povrća. I ne zastranjujte u više od 20 posto dnevne prehrane. 
 
Te naravno, najvažniji savjet - iskoristite te dane i skijajte što je više moguće. 
 
 

Pročitajte više