Konzumiranje popularnog voća jednom dnevno može značajno poboljšati vid, kaže studija

Foto: Unsplash

JEDENJE grožđa dobro je za oči, pokazalo je istraživanje. Prema znanstvenici iz Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, samo nekoliko šaka grožđa dnevno tijekom četiri mjeseca poboljšava ključne pokazatelje zdravih očiju.

Tajna leži u činjenici da je pogoršanje vida posljedica oksidativnog stresa, odnosno oštećenja stanica jer tijelo nema dovoljno antioksidansa, a grožđe obiluje upravo njima.

Tim je proučavao 34 odrasle osobe koje su jele jednu ili jednu i pol šalicu grožđa dnevno. Uočeno je značajno povećanje pokazatelja dobrog zdravlja oka optičke gustoće makularnog pigmenta, antioksidansa u plazmi i sadržaja fenola u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo terapiju. Oni koji nisu jeli grožđe primijetili su značajan porast glikacije, koja je tipičan, ali štetan proces starenja.

Koautor studije dr. Jung Eun Kim rekao je: "Grožđe je lako dostupno voće za koje su studije pokazale da može imati blagotvoran učinak u normalnim količinama od samo jedne i pol šalice dnevno. Redovito uzimanje grožđa može poboljšati zdravlje očiju kod starijih osoba."

Pročitajte više