Liječnica objasnila zašto mokraća ne bi trebala biti bistra

Foto: Shutterstock

ODRŽAVANJE hidratacije po vrućem vremenu ključno je jer može spriječiti probleme poput iscrpljenosti ili toplinskog udara. Jedan od načina da budemo sigurni da nismo dehidrirani je da provjerimo boju svog urina, donosi The Sun. Naime, često možemo čuti kako je bistra boja urina najbolji pokazatelj da smo hidrirani, ali liječnica Margaret McCartney rekla je da nam takva boja mokraće može nanijeti više štete nego koristi.

Kako objašnjava, urin nije uvijek točan pokazatelj hidracije, odnosno dehidracije. ''To je apsolutna glupost. Kod zdravih ljudi žuti urin zapravo je znak da njihovi bubrezi rade kako treba kako bi sačuvali tekućinu. S druge strane, ako vam je urin vrlo bistar, to znači da pijete tekućinu koja vašem tijelu uopće nije ni potrebna", rekla je McCartney koja dodaje kako svaka osoba ima drugačije potrebe kada je riječ o unosu vode.

Isto tako, svijetla boja urina u nekim slučajevima može biti znak infekcije ili bubrežnih kamenaca, a oba stanja zahtijevaju liječničku pomoć kako bi se odredila terapija te ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica.

Pročitajte više