Liječnica otkrila koji će plan prehrane pomoći da pobijedite mamurluk

Foto: EPA-EFE

AKO pretjerate s alkoholom, mamurluk je neizbježan. Mučnina i glavobolja obilježit će jutro ili čak cijeli dan nakon lude noći, ali srećom, postoji plan prehrane koji može pomoći da se brzo riješite neugodnih simptoma. Liječnica Stephanie Ooi iz klinike HealthCare u Fulhamu kaže da je glavobolju i nadražen želudac najbolje liječiti pravilnim odabirom pića i hrane.

"Najlakši način da izbjegnete mamurluk je očit - izbjegavati alkohol. Ali ako vas ponese atmosfera, postoje stvari koje možete napraviti narednog dana i situaciju učiniti podnošljivijom", kazala je dr. Ooi.

Već dok pijete, krenite prevenirati mamurluk tako da između dva alkoholna pića popijete čašu vode. Za velikom čašom vode posegnite i prije nego što legnete u krevet jer alkohol dehidrira organizam i važno je nadoknaditi svu izgubljenu tekućinu. 

"Kraj kreveta ostavite čašu vode kako biste je imali pri ruci kad god se probudite kroz noć ili ujutro", upozorila je.

Ujutro ne posežite za kavom.

"Kofein vam u ovim trenucima ne treba. Popijte čaj od đumbira kako biste umirili želudac ili izotonično piće koje će vam pomoći nadoknaditi izgubljene šećere u tijelu. Ako u vrijeme doručka žudite za ugljikohidratima, to je u redu, ali ipak birajte kombinaciju proteina i zdravih masti. Primjerice, integralni tost, jaja i avokado", savjetuje dr. Ooi. 

Ako ne podnosite jaja, možete ih zamijeniti medom. Također, ne zaboravite nastaviti piti vodu kroz jutarnje sate. 

Do podneva biste opet mogli biti gladni, pa pojedite bananu. Ona obiluje kalijem. Također, nisu loša ideja ni orašasti plodovi poput badema. 

Prema dr. Ooi, idealan ručak kad se borite s mamurlukom je meso i povrće sa žara uz puno vode. Do večeri bi vam trebalo biti bolje, ali ipak posegnite za masnom ribom bogatom omega-3 kiselinama, primjerice lososom. 

"Uz to pojedite zeleno povrće i kvinoju i sigurno će vam biti puno bolje", zaključila je.

Pročitajte više