Liječnici objasnili što boja urina otkriva o vašem zdravlju

Foto: Shutterstock

PROSJEČNA osoba mokri pet do šest puta dnevno, ali urin nije nešto na što obraćamo pažnju, osim ako primijetimo da je iznenada promijenio boju.

Urin se sastoji od viška vode, soli elektrolita i drugog otpada. Bubrezi proizvode mokraću, koja dolazi u mjehur i kasnije se izlučuje. Mjehur se puni, a kada dođe do točke kada više ne može izdržati, šalje vam signal da je vrijeme za pražnjenje. 

Dr. Mark Ellerkmann kaže da je ovaj proces neophodan jer se toksini iz tijela i krvotoka moraju eliminirati. Neka zdravstvena stanja mogu promijeniti boju urina. Postoje brojni razlozi zbog kojih se to može dogoditi, medicinski i nemedicinski. 

Zašto urin mijenja boju? 

Dr. Ellerkmann navodi da nijansa može ovisiti o koncentraciji urina, koja utječe na prirodni pigment. Kad je urin koncentriraniji, tamniji je. Kada ste hidrirani, urin je manje koncentriran i bistriji je.

"Boja urina može varirati ovisno o vašem statusu hidracije. Bilo kakve prolazne promjene boje urina ne bi vas trebale alarmirati", rekao je Ellerkmann pa pojasnio što određena boja urina otkriva o vašem zdravlju.

Ako je urin žut

Ako ste dobro hidrirani, vaš urin će vjerojatno biti bistar ili svjetložut. Ellerkmann objašnjava da to ima veze s održavanjem ravnoteže tekućine jer bubrezi uklanjaju višak tekućine u tijelu. 

"Ne želimo biti dehidrirani, ali ni pretjerano hidrirani", istaknuo je.

Kada osoba dobiva dovoljno vode, bubreg ispire višak, ostavljajući bistru, svjetliju boju. Kod dehidracije bubreg zadržava tekućinu, a mokraća je tamnija.

Ako je urin narančast

Jedno od najčešćih objašnjenja narančastog urina su lijekovi. Dr. Jason Kim kaže da se fenazopiridin često prepisuje za infekcije mokraćnog sustava, a jedna od njegovih nuspojava je da uzrokuje crvenkasto-narančastu boju urina. To je znak da lijek radi svoj posao, a boja će nestati kada prestanete uzimati lijek. Neki laksativi i određeni lijekovi za kemoterapiju imaju isti učinak.

Prema dr. Kimu, uzimanje velikih količina vitamina također može uzrokovati promjenu boje urina. Vitamini poput riboflavina topivi su u vodi i tijelo ih ne apsorbira u potpunosti. Kada u tijelu ima previše vitamina B, bubrezi filtriraju i uklanjaju višak, što rezultira svjetložutom do narančastom mokraćom. Još jedan nutrijent odgovoran za narančasti urin je beta karoten, pigment koji mrkvi daje narančastu boju.

Ako urin ima plavu ili zelenu nijansu

Lijekovi, uključujući neke anestetike, povremeno pretvaraju boju urina u plavu. Liječnici ponekad tijekom zahvata ili medicinskih intervencija koriste određene lijekove koji mogu učiniti da urin izgleda plavo.

Konzumiranje hrane obojene prehrambenim bojama također može uzrokovati da urin poprimi plavu ili zelenu nijansu.

Ako je urin smeđ

Ako ste dehidrirani, urin može biti smeđe boje. Ona je znak upozorenja da ne pijete dovoljno tekućine, što urin čini previše koncentriranim.

Ali ako redovito pijete vodu, dr. Ellerkmann ističe da smeđu mokraću može uzrokovati jedenje kupina. Ako je to slučaj, promjena boje urina je bezopasna.

Prema klinici Mayo, neki poremećaji jetre i bubrega, kao i neke infekcije mokraćnog sustava, mogu promijeniti boju urina u tamnosmeđu i to zahtijeva posjet liječniku.

Ako je urin zamućen

Zamućen urin i osjećaj peckanja ili otežano mokrenje mogu biti znak infekcije mokraćnog sustava. Dr. Kim kaže da je važno posjetiti liječnika i dobiti antibiotik koji će izliječiti infekciju.

Ako je urin taman ili crven

Iako crvenkasta boja urina može biti posljedica konzumacije povrća s vitaminom B ili cikle, tamna nijansa može biti krv u mokraći. Prema dr. Ellerkmannu, krv u mokraći može biti posljedica bubrežnih kamenaca, raka bubrega ili raka mokraćnog mjehura.

Krv u mokraći nikada nije normalna i može signalizirati ozbiljno zdravstveno stanje zbog kojeg odmah trebate posjetiti svog liječnika ili urologa.

Pročitajte više