Liječnici otkrili zbog čega izmet može biti neugodnog mirisa

Foto: 123RF

IZMET nikad ne miriše dobro, ali ponekad smrad može biti užasan. U većini slučajeva uzrok je hrana koju ste pojeli, kaže gastroenterolog Daniel Freedberg. 

U tom slučaju nema razloga za zabrinutost. Naime, prehrana utječe na miris stolice jer se mijenjaju bakterije u stolici. 

"Ovisno o tome koje su bakterije u stolici se stvaraju različiti plinovi", pojašnjava liječnik.

No u pitanju mogu biti i drugi razlozi, a zbog nekih ćete možda trebati posjetiti gastroenterologa.

Popili ste previše alkohola

"Visoka razina alkohola u krvi može utjecati na druge organe, poput želuca i tankog i debelog crijeva, mijenjajući pokretljivost, propusnost crijevne stijenke te prebiotike i probiotike crijevne flore", pojašnjava gastroenterologinja Christine Lee.

To može uzrokovati tekuću stolicu, proljev i promjenu mirisa izmeta.

"Nadalje, alkohol ima značajne količine sulfata", kaže dr. Lee. "Što se više sulfata konzumira, to ga je više na raspolaganju bakterijama debelog crijeva koje proizvode sulfidne plinove, a oni mogu prilično smrdjeti."

Pijete određene lijekove

Antibiotici ili hormonalna terapija utječu na bakterije u probavnom sustavu, ubrzavaju ili usporavaju probavu ili mijenjaju miris stolice.

Ne podnosite laktozu

Ako ste intolerantni na laktozu, a jedete mliječne proizvode, vrlo vjerojatno ćete morati češće u kupaonicu, a rezultat može biti neugodan za vaš nos.

Jedete hranu koja sadrži sumpor

Neko povrće, mliječni proizvodi, jaja i meso su bogati sumporom.

"To je nužan dio naše prehrane, ali hrana u kojoj se nalazi povećava količinu sumpornog plina", ističe dr. Lee.

Jedete puno masnoća

Hrana bogata masnoćama može uzrokovati probleme kad je crijeva ne mogu razgraditi. 

"Mast koja se ne razgrađuje se ne može apsorbirati pa u neprobavljenom stanju odlazi u debelo crijevo, što rezultira smrdljivim izmetom", pojašnjava liječnica Lee.

Imate bolest crijeva ili infekciju

Ako vaša stolica smrdi, a eliminirali ste sve prethodne uzroke, možda je u pitanju nešto ozbiljnije. 

"Neapsorbirana masnoća u vašoj stolici može signalizirati celijakiju ili bolesti gušterače", kaže dr. Freedberg. Problem mogu biti i crijevne infekcije koje često uzrokuju proljev popraćen neugodnim mirisom.

Kada posjetiti liječnika?

Nekada su odlasci liječniku opravdani, a kad je u pitanju stolica, znakovi koji signaliziraju da je vrijeme za to su krv u stolici, masna stolica te značajne promjene veličine, boje ili učestalosti velike nužde.

Pročitajte više