Liječnici podijelili simptome bolesti vena

Foto: Shutterstock

TIJELO odrasle osobe sadrži oko 160.000 kilometara arterija, vena i kapilara. Često o njima ne razmišljamo, ali to ne bi trebalo biti tako jer postoje simptomi koji mogu ukazivati na bolesti vena, koji se mogu pogoršati ako se ne liječe.

Prema Klinici Cleveland, bolesti vena općenito su vrlo česte. Proširene vene pogađaju otprilike trećinu odraslih osoba. Jedna od 50 odraslih osoba s proširenim venama razvije kroničnu vensku insuficijenciju. Rizik raste s godinama.

"Kad ljudi imaju krvni ugrušak u nogama, on može oštetiti njihove zaliske i mogu imati dugotrajne simptome zbog toga", kaže dr. Scott Joransen, kardiolog.

"Međutim, kako starimo, ista stvar može se dogoditi ne zbog ugrušaka, nego jednostavno zbog starenja i oštećenja vena i zalisaka, a to može uzrokovati abnormalnosti u venama na nogama", dodaje.

Što je bolest vena?

Bolest vena odnosi se na bilo koji problem ili stanje koje utječe na dio krvožilnog sustava koji vraća deoksigeniranu krv iz tkiva natrag u srce, pojašnjava Dallas Vein Institute.

"Kod zdravih osoba, vene dopuštaju krvi da se vrati s periferije u srce, a za obavljanje te funkcije unutar vena postoje zalisci koji propuštaju krv u samo jednom smjeru. Iz više razloga ti se zalisci mogu oštetiti, a onda će krv, zbog gravitacije, ići prema periferiji. To se smatra početkom venske bolesti", ističe kardiologinja dr. Abdelhamed Abdelhamed.

Bolest vena je proces koji se obično javlja u nogama, ali može se javiti i u drugim dijelovima tijela. Bolest vena uzrokuje povećan pritisak i povećan volumen, što čini da vene s vremenom postaju veće.

Vrste bolesti vena

Prema Johns Hopkins Medicineu, bolesti vena uključuju:

  • varikozne vene - povećane, natečene, čvoraste nakupine ljubičastih vena
  • površinski tromboflebitis - crvene, nabrekle, vrpčaste vene koje uzrokuju lokalizirano oticanje, bol ili osjetljivost
  • duboki venski tromboflebitis - upala vene (obično u ekstremitetu, posebno jednoj od nogu) koja se javlja kao odgovor na krvni ugrušak u žili

Simptomi bolesti vena

Nepravilan protok krvi uzrokuje povećan pritisak i volumen u venama, koje zbog toga postaju veće. Zbog toga se neke vene mogu vidjeti na površini tijela. Riječ je o proširenim venama.

"Obično su velike, otečene i ispupčene. A onda se mogu javiti i simptomi venske insuficijencije, koja izgleda poput paučastih vena", tvrdi vaskularni i endovaskularni kirurg dr. Yves Gabriel. 

"Simptomi bolesti vena ovise o mjestu bolesti. Postoje neki pacijenti koji će osjetiti bol nakon što pređu određenu udaljenost. To je očiti znak da se nešto događa. Postoje trofične promjene, koje uzrokuju slab rast dlaka ili ulceracije. Takva stanja mogu napredovati do nekroze i gangrena", dodaje liječnik.

Ako se ne liječe, simptomi se mogu pogoršati, zbog čega se može značajno promijeniti izgled kože, mogu se javiti poteškoće s hodanjem ili kronična bol koja ne jenjava. Ostali simptomi uključuju nemir u nogama, grčeve, limfedem ili oticanje nogu te zadebljanu kožu.

Pod većim rizikom od bolesti vena su stariji od 45, osobe s obiteljskom poviješću te bolesti, žene, osobe s poviješću duboke venske tromboze u nogama, pretile osobe, trudnice, osobe koje dugotrajno sjede ili stoje, kao i visoke osobe.

Kako liječiti vensku bolest?

Najbolji način liječenja bolesti vena je prevencija. Šećite, vježbajte, kontrolirajte težinu, nosite cipele s niskom petom i izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje u jednom položaju, savjetuje Johns Hopkins Medicine. Na dugim putovanjima avionom ili vožnjom, redovito se zaustavljajte i šetajte. Ako razvijete simptome bolesti vena, obratite se liječniku za pomoć. 

Pročitajte više