Liječnici tvrde da ovu hranu nikad ne jedu zbog kolesterola

Screenshot: Youtube

Visok kolesterol je čest problem. Ova voštana tvar, koja cirkulira u krvi, nije nužno opasna jer nam pomaže u izgradnji stanica i proizvodnji hormona, ali u prevelikim količinama može povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Ako patimo od visokog kolesterola, nužno je napraviti promjene u prehrani. Određene namirnice mogu utjecati na razinu kolesterola, stoga je važno izbjegavati ih.

Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi bogati su zasićenim mastima, što nije dobro za LDL ili loš kolesterol. Ako želite jesti mliječne proizvode, birajte one bez masnoće, poput jogurta i kefira. Tako ćete smanjiti unos zasićenih masnoća te povećati unos esencijalnih tvari koje su zdrave za srce, poput magnezija, kalcija i vitamina D.

Crveno meso

Govedina, svinjetina ili janjetina nisu dobar izbor za ljude s visokim kolesterolom. Zašto? Crveno meso bogato je zasićenim mastima što otežava tijelu razgradnju kolesterola.

Koža na mesu

Zasićene masnoće nalaze se i u koži mesa. To vrijedi za kožu svih vrsta mesa, uključujući piletinu i puretinu. Važno je birati nemasne izvore proteina, kao što su perad bez kože, riba, mahunarke i tofu. Ako kupujete mljeveno meso, važno je paziti da je i ono bez kože.

Ultraprerađena hrana

Ultraprerađenu hranu, poput dimljenih kobasica i čipsa, trebali bismo držati po strani. Riječ je o namirnicama koje sadrže visok udio nezdravih masti i soli te nizak udio vlakana, vitamina i minerala, što je štetna kombinacija s gledišta kardiovaskularnog zdravlja.

Pržena hrana

Prženu hranu dobro je izbjegavati ako imate visok kolesterol. Ona također može sadržavati trans-masti koje mogu povećati razinu lošeg kolesterola, kao i rizik od srčanih bolesti. To uključuje i slatku i slanu prženu hranu, poput pržene piletine, krafni i prženih krumpirića, prema klinici Mayo. Kako biste utvrdili sadrži li hrana koju jedete trans-masti, provjerite jesu li djelomično hidrogenirana ulja na etiketi hrane koju kupujete.

Pročitajte više