Liječnici vam imaju svašta za poručiti vezano uz njegu vašeg analnog otvora

Foto:123rf

NA SVE strane možete čitati i čuti na koji se način žena treba brinuti o svojoj vagini i reproduktivnim organima, o tome kako se brinuti o mišićima guze da i ne govorimo, no malo tko priča o tome kako adekvatno brinuti i o analnom otvoru, rektumu i debelom crijevu. 

O tim se područjima bave proktolozi, stručnjaci za debelo crijevo, rektum i anus, a koji brinu o brojnim nedaćama koje mogu snaći to područje – od benignih kao što su hemeroidi, bolne stolice, do ozbiljnih bolesti poput Chronove bolesti, kolitisa, raka debelog crijeva i drugih. 

I zato pitanje njege i brige i tog područja tijela mora biti jako važno. Ljudima je međutim to područje često zadnja rupa na svirali, pa niti brinu o tome, odnosno – jako često svojim životnim stilom narušavaju njihovo zdravlje. 

Žene posebno i zato vam stručnjaci koji znaju da su ovo pitanja malo sramotna za razgovarati o njima otvoreno, poručuju: ako vam je stalno da cijele vaše guze, ne radite ovo: 

Ne radite „brazilku“ oko anusa

Naravno da je ljepše da ako je sve golo, bude gol i anus, ali to područje je toliko nježno i delikatno i jednostavno ne trpi iritacije poput čupanja, a posebno ne izrastanja dlake

Kupaona ne smije biti zen zona 

Loša vijest za sve one koji vole odsjediti i načitati se (pobjeći od djece, života...) dok obavljaju veliku nuždu. Posebno ako još imate i hemeroide jer dok sjedite i u toj pozi oslobađate anus, oslobađate i krv koja se lakše pumpa pa vaši završetci počinju bubriti. Čak i ako nemate hemeroide, ovakva bi vam navika možda mogla priskrbiti koji. 

Perite samo toplom vodom 

Sjetite se – to je područje jako delikatno i doslovno ne trpi nikakve iritacije – ni vruću vodu, ni bilo kakav antibakterijski šampon ( o običnima da i ne govorimo), ma čak ni vlažne maramice za bebe. Samo topla voda. 



Vlakna su njihovi najbolji prijatelji
 

Upravo unos vlakana igra veliku ulogu u zdravlju debelog crijeva, jer ono veže „otpad“ i vodu i tako olakša normalan protok kojim se između ostalog, sprječava nastanak hemeroida i divertikulitisa – upale u „džepovima“ na stijenki crijeva. 

Zato bi dnevno trebalo pojesti minimalno 25 grama vlakana  kroz hranu kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, grah i mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.

A trudnoća najgori 

Jako puno žena nakon trudnoća primijeti razlike na analnom području. Hemeroidi su jako česta pojava, čak i malo obješenog tkiva. Jednostavno – kako je svaka trudnoća različita tako ona ostavlja i različite tragove, a o onima na analnom otvoru baš se i ne priča tako puno kao primjerice o strijama. Zar ne? Zato bez brige žene – puno vas je različitih, što zapravo vodi tome da se više ne zna što je ono točno „normalno“. S tim promjenama možete živjeti bez srama. 

Čuvajte se melanoma 

Iako se melanom mahom veže uz utjecaj sunca na kožu, analno područje doista rijetko kada ugleda koju zraku, a opet – baš se na njemu zna pojaviti zlokoban melanom. Zato se ne sramite svog analnog područja i posvetite mu pozornost samim time što ćete ga tu i tamo dobro pogledati. 

Ponovite si još jednom: bol i krvarenje nisu normalni! 

U doba sve veće slobode analnog seksa puno pacijentica i pacijenata zna osjećati bol, nelagodu, čak i krvarenje, ali ih je najčešće sram ili strah otići na pregled. Jednostavno, malo se priviknu, simptomi se malo smire, opravdavaju se aktivnosti koje tamo čine i onda bude kasno. 

Liječnici stoga poručuju – osjetite li bol, uočite li krv – da, to mogu biti unutarnji hemeroidi ili nešto još i blaže, ali svakako dođite na pregled. 

S 50 vam ne gine kolonoskopija 

Sretan vam 50. rođendan, a sada fino malo stisnite guzu i prebrodite pregled. Ne traje dugo i nema čovjeka koji ga nije preživio. Jako ćete se lijepo osjećati kada vam kažu da je s vašim stražnjim otvorom sve u redu. Naravno – da ne govorimo o važnosti ranog otkrivanja bilo kakvih abnormalnosti. 

Rak rektuma  i debelog crijeva najlakše je prevenirati! 

Ako se budete pridržavali njege svog otvora, tu i tamo zavirite i dobro ga pregledate već ste učinili puno u prevenciji jer da znate, rak debelog crijeva i rak rektuma oduzimaju previše života iako spadaju u one vrste raka koje je najlakše preduhitriti i prevenirati. 

 

Pročitajte više