Liječnik: Ako primijetite ove simptome raka prostate, potražite liječničku pomoć

Screenshot: TikTok

RAK prostate obilježava nekontrolirani (maligni) rast stanica u prostati. Prostata je žlijezda veličine oraha kod muškaraca, smještena odmah ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma, prema UCLA Health.

Također je drugi najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca. Ono što ovu bolest čini toliko opasnom jest činjenica da ju je teško primijetiti. Mogu proći godine dok se simptomi ne pojave.

To je zato što će znakovi obično postati vidljivi tek kada se prostata toliko poveća da zahvaća mokraćnu cijev. Stoga, ako primijetimo simptome, hitno traženje medicinske pomoći moglo bi nam spasiti život.

Liječnik, dr. Suraj Kukadia, na TikToku je podijelio nekoliko znakova raka prostate.

"Nažalost, broj dijagnoza raka prostate u porastu je. Kako vaša prostata postaje sve veća, raste prema van, ali i prema unutra vršeći pritisak na vašu uretru, a time i na vaš mjehur", objasnio je dr. Kukadia u videu.

Izdvojio je sljedeće simptome:

  1. Potreba za mokrenjem češće nego inače
  2. Slab protok prilikom mokrenja
  3. Osjećaj da se mjehur nije pravilno ispraznio
  4. Bol u donjem dijelu leđa
  5. Erektilna disfunkcija
  6. Krv u mokraći
@doctorsooj Doctor explains the symptoms of prostate cancer and what to do about them | #sponsored by @AmericanCancerSociety. Talk to a doctor about the right timing and frequency of prostate cancer screening for you. To learn more, visit cancer.org/getscreened #doctorexplains #prostatecancer #cancerscreening ♬ original sound - Dr Sooj

Ipak, ovo nisu svi znakovi.

Prostate Cancer UK, organizacija za istraživanje, podizanje svijesti i podršku oboljelima od raka prostate, koja je registrirana kao dobrotvorna organizacija u Engleskoj, Walesu i Škotskoj, navela je još nekoliko simptoma, uključujući:

  • Poteškoće s početkom mokrenja ili pražnjenja mjehura
  • Iznenadna potreba za mokrenjem
  • Kapanje urina nakon završetka mokrenja

Važno je zapamtiti da se ovi znakovi vjerojatno neće pojaviti u ranijim fazama bolesti.

Dobrotvorna organizacija objašnjava: “Muškarci s ranim rakom prostate često neće imati simptome zbog načina na koji rak raste. Obično će dobiti rane simptome samo ako rak raste u blizini mokraćne cijevi i pritišće je, mijenjajući način na koji mokre."

Osim toga, budući da rak prostate obično počinje rasti u vanjskom dijelu prostate, često ne pritišće uretru i ne uzrokuje simptome.

Pročitajte više