Liječnik objasnio što sve utječe na hrkanje i kako ga spriječiti

Foto: Shutterstock

LOGIČNO je pretpostaviti da je hrkanje rezultat onoga što se događa u nosu i sinusima, ali liječnik medicine spavanja sa Stanforda kaže da bi još jedan problem trebao najviše brinuti neke ljude koji imaju ovaj problem.

Nažalost, glasno hrkanje simptom je većeg problema

Za više od 90 milijuna Amerikanaca koji pate od hrkanja noću (prema izvješću s Yalea), čini se da internet nudi bezbroj rješenja. Gubitak težine, promjena položaja pri spavanju, izbjegavanje alkohola i usvajanje rutine higijene spavanja smatraju se načinima za smanjenje problema hrkanja.

I dok sve navedeno donekle pomaže, nijedna od tih točki nije ultimativno rješenje za hrkanje. Prema dr. Scottu Kutscheru, kliničkom izvanrednom profesoru koji se bavi medicinom spavanja na Sveučilištu Stanford, najbolje rješenje za glasno hrkanje je razgovor s liječnikom o apneji u snu.

Što je apneja u snu?

Apneja u snu je poremećaj koji uzrokuje nagle stanke u disanju, a mogu noću zvučati kao stenjanje ili hrkanje. Najčešća je opstruktivna apneja u snu, koja se događa kada se mišići grla opuste. Dok je jedan očekivan rezultat apneje u snu osjećaj umora sljedeći dan, dr. Kutscher spominje načine na koje ovaj poremećaj čak može utjecati na vaše dugoročno zdravlje.

"Apneju u snu treba tretirati kao zdravstveni problem", kaže dr. Kutscher. "Neliječena apneja zdravstveni je rizik koji povećava opasnost od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti i nepravilnog srčanog ritma poput fibrilacije atrija."

Neka istraživanja također su pokazala da bi mogla postojati značajna veza između apneje u snu i šireg spektra zdravstvenih problema poput pretilosti, anksioznosti i depresije. Dakle, taj isprekidani san može imati implikacije na nečije sveukupno zdravlje, a ne samo na to kako se osjeća ujutro.

Zašto je hrkanje glavni pokazatelj apneje u snu?

"Hrkanje je tipično za kolaps gornjih dišnih putova, što nazivamo apnejom", kaže dr. Kutscher. "Kad se to ponavlja tijekom noći, može smanjiti vašu opskrbljenost kisikom, što može uzrokovati buđenja tijekom noći. Taj problem može dovesti do umora, nemirnog sna i pospanosti tijekom dana. Posljedice mogu biti i suptilnije, kao što su poteškoće s koncentracijom i razdražljivost."

Rješenje za apneju u snu?

S obzirom na to da dr. Kutscher jasno daje do znanja da ne postoji potpuno rješenje za uklanjanje apneje u snu, jedan od najčešćih tretmana je korištenje uređaja za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima (CPAP).

Dr. Kutscher također preporučuje neka rješenja za pročišćavanje nosnih prolaza - poput slanih sprejeva i steroida koji se mogu kupiti bez recepta, trakica za nos ili dilatatora za nos. Preporuča spavanje na boku ili s podignutom glavom, a ne na leđima kako gravitacija ne bi stvorila pritisak u dišnim putevima i zatvorila ih.

Pročitajte više