Liječnik savjetuje uključivanje ovih namirnica u prehranu za bolje zdravlje crijeva

Foto: Pexels

Zdrava prehrana važna je za opću dobrobit, a hrana koju konzumiramo ne utječe samo na tjelesnu formu, već i na naše unutarnje mikrobiome i imunološki sustav. Liječnik, epidemiolog i specijalist za zdravlje crijeva, Tim Spector, ovog je tjedna na svom Instagramu progovorio o tri načela koja ima na umu kada priprema obrok kako bi osigurao da pazi na svoja crijeva.

1. Dodavanje dosta polifenola

Spector kaže da su to polifenoli, vrsta obrambene kemikalije u biljkama koja im daje svijetlu boju i gorak okus. Osim što štite biljke, polifenoli hrane naše dobre crijevne bakterije i ograničavaju rast loših bakterija.

Hrana koja sadrži polifenole uključuje:

  • bobičasto voće
  • kakao u prahu
  • začini
  • orašasti plodovi i sjemenke
  • masline i maslinovo ulje
  • grah
  • povrće, posebno artičoke, crveni luk, zeleni radič i špinat
  • proizvodi od soje, kao što su sojino brašno, sojin jogurt, tofu i sojino mlijeko.

2. Unos dovoljno vlakana

Prema profesoru Spectoru, više od 90 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu ne unosi dovoljno vlakana. On preporučuje konzumaciju orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, graha, voća i povrća kako bismo povećali unos vlakana.

3. Uključivanje fermentirane hrane u prehranu

Epidemiolog kaže da je trik s fermentiranom hranom jesti je malo i često. Za njega to znači miješanje kefira u preljeve za salatu, dodavanje kiselog kupusa i kimchija u sendviče, salate te na priloge juhama i varivima.

Dodao je da je istraživanje iz 2021. otkrilo da uključivanje fermentirane hrane može povećati raznolikost crijevnog mikrobioma.

Slijedeći ova načela, uključit ćemo mnogo različitih biljaka u svoju prehranu i poboljšati zdravlje crijeva.

Pročitajte više