Liječnik tvrdi da dvije vrste hrane smanjuju rizik od infekcija, alergija i starenja

Screenshot: Instagram

Profesor Tim Spector otkrio je da postoje dvije ključne stvari koje bi mogle podržati zdravlje probavnog sustava. Liječnik i epidemiolog, specijaliziran za prehranu, kaže da snažan crijevni mikrobiom može ponuditi velike zdravstvene prednosti, uključujući niže razine upala.

U zdravom crijevnom mikrobiomu, različite vrste mikroorganizama podupiru jedni druge, pomažu probavu i sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju bolesti zalijepe za stijenke crijeva. Međutim, nova istraživanja također sugeriraju da zdrava crijeva mogu biti alat u borbi protiv alergija, infekcija, starenja, pa čak i, potencijalno, raka.

Profesor Spector objasnio je da je konzumacija prebiotika i probiotika ključna za izgradnju snažnog mikrobioma.

"Prebiotici su poput gnojiva za vaše crijevne mikrobe, a probiotici su kao sjemenke", rekao je na Instagramu.

Prebiotici se nalaze u nizu biljaka, uključujući povrće i voće bogato vlaknima. Neki dobri izvori prebiotika uključuju lako dostupnu hranu kao što su češnjak, luk, poriluk, šparoge, jabuke, banane, zob, kakao i lanene sjemenke.

S druge strane, probiotici su zapravo živi mikrobi koji žive u hrani. Profesor Spector preporučuje kimchi, kefir, kiselo zelje i kombuchu kao izvore probiotika. Na kraju poručuje: "Važno je svakodnevno konzumirati prebiotike i probiotike. Tako ćete maksimalno poboljšati zdravlje crijeva."

Pročitajte više