Liječnik tvrdi da se znak da imate dijabetes može vidjeti u očima

Foto: Shutterstock

POLA milijuna Hrvata ima dijabetes, a najčešći simptomi su žeđ, umor, češći odlasci na WC i gubitak težine. Ali jedan stručnjak tvrdi da se znakovi te bolesti mogu vidjeti i u očima.

Dr. Shane Kannarr kaže da povišena razina šećera u krvi zapravo može utjecati i na oči. 

"Visoki šećer u krvi može promijeniti krvne žile u našoj mrežnici ili uzrokovati oticanje tkiva očiju, što uzrokuje zamagljeni vid. Visoki šećer u krvi također može promijeniti oblik naše leće, a ako se ne liječi, može dovesti do problema poput katarakte, glaukoma i retinopatije", pojasnio je za The Sun.

Još su neki od mogućih znakova dijabetesa, navodi dr. Kannarr, zamagljen ili izobličen vid, tamne mrlje u vidnom polju te bljeskovi svjetla. 

"Ako imate visok šećer u krvi, glukoza ostaje u krvotoku, a ne dolazi do stanica. Ovaj proces može dovesti do gubitka vida i, u konačnici, sljepoće", upozorio je liječnik. 

Dodao je da je dijabetes bolest koja zahvaća male krvne žile te da ih višak šećera u krvi oštećuje i otežava protok krvi. To, objašnjava, "izgladnjuje" kapilare i dovodi do oticanja i nedostatka kisika.

"Dijabetes može izazvati krvarenje i višak tekućine u mrežnici, što može imati ozbiljan utjecaj na naš vid. Što se ranije dijagnosticira dijabetička bolest oka, to će ishod biti bolji", rekao je dr. Kannarr. 

Upravo zbog toga su jednogodišnji sveobuhvatni pregledi očiju toliko važni.

"Bez liječenja to stanje može dovesti do gubitka vida. Zapravo, dijabetes je primarni uzrok sljepoće kod odraslih u dobi od 20 do 74 godine", zaključio je. 

Većina stanja nema simptome u najranijim fazama. Većina pacijenata s dijabetesom nema vizualne simptome. Zbog toga ni ne shvaćaju koliko to stanje može biti ozbiljno.

Pročitajte više