Liječnik upozorava na prehrambenu naviku koja može biti znak demencije

Foto: Shutterstock

Demencija je skupina simptoma povezanih s gubitkom kognitivnih funkcija. Najčešća je kod osoba starijih od 65 godina i može dovesti do problema s pamćenjem, kao i do promjena osobnosti i ponašanja. Većina nas je svjesna nekih simptoma, a gubitak pamćenja i govora su među najčešćim znakovima. Međutim, ono što je možda manje poznato jest činjenica da stanje također može uzrokovati neke promjene u prehrambenim navikama.

Stoga je liječnik opće prakse, Johannes Uys, zajedno s farmaceutom Abbasom Kananiem, upozorio na poseban znak upozorenja demencije koji je lako previdjeti. Naime, povećana žudnja za slatkim može značiti da osoba potencijalno ima demenciju. U razgovoru za Daily Express, Kanani je otkrio da izmijenjeni osjet okusa može utjecati na neke ljude s tim stanjem.

"Najčešći znak je povećanje želje za slatkim poslasticama, kao što su kolači i čokolade. Ponavljano preferiranje slatke hrane, osobito mekše teksture poput sladoleda ili pudinga, obično je primamljivo jer je lakše jesti za ljude koji mogu imati poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem kako njihova demencija napreduje", objasnio je.

Demencija može dovesti do promjena u percepciji i preferencijama okusa

Kanani tvrdi da slatka hrana može postati privlačnija osobama s demencijom, jer ovo stanje može promijeniti percepciju okusa, što dovodi do sklonosti slađim namirnicama u odnosu na druge.

"Poznati slatki okusi i teksture također mogu biti izvor utjehe. Pozitivna sjećanja i emocije povezane s određenim okusima, čak i ako se osobe s ovim stanjem teško prisjećaju određenih događaja ili iskustava, mogu ih privući određenoj slatkoj hrani", dodao je. Ovo potvrđuje i Uys.

Međutim, rekao je da nije samo sklonost slatkoj hrani ono što može utjecati na prehrambene navike kod pacijenata s demencijom. Objasnio je: "Demencija zapravo može značajno utjecati na vašu percepciju okusa, kao i na vaše preferencije okusa."

Naglašava da promjene u funkcioniranju mozga, uzrokovane demencijom, utječu na našu senzornu obradu, što se može manifestirati na različite načine.

"Dok bi neki mogli razviti sklonost prema slatkoj hrani, na primjer, drugi bi mogli izgubiti interes za jelom, zaboraviti jesti ili izgubiti sposobnost prepoznavanja kada su gladni ili žedni", upozorio je.

Ako je to nešto što naše voljene osobe doživljavaju, možda bismo trebali biti posebno oprezni pri planiranju njihovih obroka.

Pročitajte više