Ljudi, pijte puno više vruće čokolade! Puno, puno više!

Foto: 123rf

TKO bi rekao da će nam suvremeni stručnjaci tvrditi da je vruća čokolada, nekima omiljeni zimski napitak, savršen saveznik za zdravlje, ali i za dijetu. Vjerujete li u to? Vjerujete li da je zdravije popiti pravu vruću čokoladu nego čaj, čak i zeleni? Ako ne vjerujete - vjerujte! 

I zato slijedeći put kada osjetite preranu glad ili vam dođe da pojedete nešto slatko - popijte vruću čokoladu! 

Još uvijek vas nismo uvjerili? Možda će vas onda uvjeriti znanstvenici s Cornella koji su otkrili da vruća čokolada u sebi ima toliko zdravih antioksidansa - čak duplo više nego što je ima (umjerena i zdrava) čaša crnog vina; trostruko više nego što ga krije šalica zelenog čaja i čak peterostruko više od šalice crnog čaja. 

I to čak nije sve jer su došli i do otkrili da što je vruća čokolada toplija, samim time ima i još više antioksidansa - a to u zbilji znači da će samo jedna šalica tog ukusnog i zasitnog napitka činiti čuda za vaš cjelokupan organizam. Nešto vrlo pozitivno što možete priuštiti svojim nepcima, svom srcu, a imamo i još dobrih vijesti - kako kažu znanstvenici samo jedna šalica vruće čokolade ili vrućeg kakaa krije čak 611 miligrama galne kiseline koja služi kao lijek za liječenje dijabetesa, bolesti bubrega i unutarnjeg krvarenja. 

Želite li više dokaza? Ova mišljenja potvrđuju još dvije studije, obje su objavljene u British Journal of Nutrition, a u kojima je otkriven podatak o ljudima koji su na redovnoj bazi konzumirali baš dosta kakaovca, u prahu ili tamnoj čokoladi, a kojima je potvrđena izvrsna zdravstvena slika, njihove su arterije bile doslovno čiste kao suza, što znači da tolika količina pravog kakaovca savršeno služi za zdravlje i za pomlađivanje, odnosno, za smanjenje rizika oboljenja kariovaskularnih bolesti. 

>>>Nikada se nemojte odreći čokolade. Nikada!<<<

I naravno, za kraj svakako mortamo naglasiti da je ovdje ipak riječ o zdravoj čokoladi, a ne svim onim varijacijama koje su prepune šećera i zasićenih masnoća. 

Dakle, samo prava tamna čokolada ili čisti kakao prah s mlijekom po izboru.

 

 

Pročitajte više