Metoda tuširanja Jamesa Bonda ima nevjerojatne zdravstvene prednosti

Screenshot: YouTube

Ako se volite tuširati vrućom vodom, imamo loše vijesti. Metoda tuširanja Jamesa Bonda, ili škotsko tuširanje, zapravo je puno zdravija. Poanta je u okretanju slavine na ledeno hladnu vodu, što navodno ima mnoge zdravstvene prednosti.

Metoda poboljšava imunitet i cirkulaciju krvi, što je iznimno važno za zdravlje srca. Uz to, pomaže u oporavku mišića i odgađa pojavu bolova nakon vježbanja.

Osim što godi tijelu, tuširanje hladnom vodom sagorijeva masnoće i pomaže u borbi protiv depresije. Također, povećava budnost i mentalnu oštrinu.

Ako te pozitivne strane nisu dovoljne, ima ih još. Škotski tuš pomaže u smanjenju i otpuštanju stresa, budući da je studija iz 1994. pokazala da je povećanje glutationa, antioksidansa koji osigurava najbolju učinkovitost drugih antioksidansa, vidljivo nakon tuširanja hladnom vodom.

Studija iz 2008. pokazala je da je prakticiranje hladne hidroterapije imalo analgetski učinak na pojedince i bilo lijek za depresiju, bez stvaranja ovisnosti.

Sve navedene fizičke i mentalne pozitivne strane pomažu u razumijevanju razloga zašto se sportaši i vojnici redovito kupaju u ledenoj kupki nakon vježbanja. Uz samo kratko tuširanje hladnom vodom ili ledenu kupku dnevno, mogli biste znatno poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Potrebno je samo nekoliko minuta izdržati ledenu hladnoću.

Pročitajte više