Mikrobiologinja otkrila koju hranu izbjegava jer ne želi riskirati trovanje

Foto: Shutterstock

SVAKE godine milijuni ljudi se otruju hranom. Iako se većina oporavi u roku od par dana, trovanje hranom može biti vrlo opasno, čak i smrtonosno.

Zato je mikrobiologinja dr. Primrose Freestone sa Sveučilišta u Leicesteru objavila kojih se namirnica kloni kako ne bi riskirala ovo neugodno iskustvo.

Salata u vrećici

Kupiti već narezanu salatu u vrećici možda se čini kao potez koji štedi vrijeme, ali dr. Primrose upozorava da ona može sadržavati razne patogene organizme.

"Moja istraživačka skupina otkrila je da ti patogeni rastu više od tisuću puta bolje kada su u vrećici, u kojoj se zadržavaju sokovi salate, čak i ako je ona pohranjena u hladnjaku", rekla je.

"I dalje možete kupovati salatu u vrećici, ali pazite da je operete u nekoliko voda i pojedete što prije nakon kupnje", upozorila je dr. Primrose.

Hrana za piknik

Rizik od trovanja hranom raste kada je hrana na otvorenom. Prema mikrobiologinji, hrana koja je vani može privući muhe, ose i mrave, koji mogu prenijeti klice E. coli, salmonele i listerije na hranu, a opasno je i što je jedemo prljavim rukama.

Hrana servirana na švedskom stolu

"U zatvorenim prostorima hrana može biti izložena kontaminaciji od insekata, prašine i iznad svega ljudi", rekla je dr. Primrose.

Naime, ljudi mogu hranu dodirivati rukama ili kašljati i kihati u njezinoj blizini i tako je kontaminirati. Također, mikrobiologinja ističe da će kvarljiva hrana postati nesigurna za jelo unutar dva sata ako se ne drži pokrivena i rashlađena, piše The Sun.

Koji su simptomi trovanja hranom?

  • Grčevi u trbuhu
  • Gubitak apetita
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Proljev (koji može sadržavati krv ili sluz)
  • Nedostatak energije/slabost
  • Visoka temperatura
  • Bol u mišićima

Pročitajte više