Mislite li da napušavanje i vježbanje ne idu ruku pod ruku?

Foto: 123rf/Instagram 

JE LI vas ikada zanimalo ima li znanost možda neki stav o vježbanju dok ste pod utjecajem marihuane. Mislite li da to ne ide ruku pod ruku i da su takva dva životna stila totalno oprečna? Pa hajdemo vidjeti što znanost stvarno kaže o tome, jer naravno da je i to bila tema koja je zaintrigirala pokojeg znanstvenika.

No da vam odmah na početku priče damo nasluti u kakvom će tonu biti - pronašli smo najavu da će se početkom 2017. godine u Kaliforniji otvoriti Power Plant - prvi kanabis fitnes i wellness centar u kojem će se članovi moći opuštati i vježbati uz joint. Kod njih legalno.

O tome se pisalo i na Women's Health-u, a sugovornici (s iskustvom) su bili - bivši MMA borac Kyle Kingsbury te Nicholas Edwards stručnjak s University of Colorado School od Medicine.

Ima li istine da trava pomaže treningu?

Kingsbury - Uvijek mi je bilo lakše pronaći mirnu zonu u svom mozgu kada sam na trening otišao malo napušen, a dobro mi je došlo i nakon svakog meča da mi smanji bol. To je najbolji prirodni lijek za ublažavanje fizičke boli od toliko udaraca tijekom meča.

Znanost - Istina je da marihuana može potaknuti mozak da radi na autopilotu, što je dobro ako baš nemate kondicije i izdržljivost vam baš nije jača strana. Uz malu pomoć malo ćete duže zabrijati na vježbu, no ne bi bilo dobro baš svaku bol liječiti jointom. Činjenica je da će možda fizička bol biti blaža, ali osjećaj vas može zavarati da si nanesete još težu ozljedu.

Postoji li neka određena vrsta koja je najbolja?

Kingsbury - Elektroničke cigarete s malo kanabidiola ne opale tako jako kao klasičan THC, ali dovoljno da opusti mišiće, smiri misli, a ima i dobro protuupalno djelovanje što pomaže mojim mišićima nakon žestokog treninga.

Znanost - bilo kakva vrsta inhalacije kojom ćete ograničiti unos kisika u organizam neće biti dobra za vježbu jer će ograničiti i snagu u vašim mišićima. Naravno, sve ovisi o količini.

Postoje li negativne posljedice?

Kingsbury - Morate sami eksperimentirati da vidite s kojom se količinom osjećate najbolje jer bi vas i premalo i previše moglo koštati dobrog treninga.

Znanost - Svako pretjerivanje, posebno ako ste zapalili netom prije ili za vrijeme vježbe moglo bi vas dovesti do ozljeda - fizički, ako ste malo nabrijani, a niste baš skoncentrirani na prostor i eventualne prostorne zamke ili da malo pregorite ako malo previše zabrijete na vježbu.

Poanta? Tamo gdje je marihuana legalna, legalno vam čak ni znanost neće reći ništa pretjerano loše o napušenom treningu, no to ne znači da vas zato pozivamo da isto probate i sami.

 

Pročitajte više