Mokrite li za svaki slučaj? Ne biste trebali, osim u jednoj prilici, kaže liječnica

Foto: Shutterstock

AKO ste u velikoj žurbi na izlasku iz kuće, možda ste pomislili da bi bilo dobro otići na WC prije polaska da biste kasnije uštedjeli na vremenu i da vas potreba za mokrenjem ne bi poremetila u obvezama koje morate obaviti.

Ginekologinja Elizabeth Farrell rekla je da to ne biste trebali raditi. „Vrlo je važno pustiti da vaš mjehur funkcionira normalno i da ga ispraznite kada vam mjehur sam zatraži”, kaže ona. “Ako prakticirate mokrenje 'za svaki slučaj' prečesto, mjehur se nikad neće napuniti kako treba, stoga bi se mogao s vremenom malo smanjiti. To znači da ćete osjećati da ga češće morate prazniti."

Ovo pravilo vrijedi za sve nas, pa i našu djecu

Dr. Farrell kaže da djecu, poticanjem na odlazak na WC za svaki slučaj, učimo da mokre kad im to ne treba, a ne samo kad baš osjete potrebu.

Žene koje su nedavno rodile trebale bi izbjegavati mokrenje za svaki slučaj kako bi mogle ponovno trenirati svoj mjehur i mišiće dna zdjelice, koji su možda doživjeli traumu tijekom porođaja.

Pražnjenje mjehura u svrhu sprječavanja infekcija nakon spolnog odnosa

No, žene bi trebale ići na toalet nakon spolnog odnosa, čak i ako ne osjećaju potrebu za tim, kaže dr. Farrell, jer to smanjuje rizik od infekcija mokraćnog sustava (UTI). "Mokrenje nakon odnosa ima svrhu da isprazni mjehur kako bi se sve bakterije oko ulaza u uretru ili unutar nje mogle izbaciti."

Zadržavanje mokraće može istegnuti vaš mjehur

To ne znači da trebate često trpjeti mokrenje do neizdrživosti jer to isto može biti štetno i preopteretiti mjehur. "Ako previše rastegnete mjehur, on gubi odgovarajući tonus i kontrakciju", kaže dr. Farrell.

„Mokraća može ostati u mokraćnom mjehuru jer se on ne prazni kako treba, a to može povećati rizik od UTI-ja. Dakle, u tom slučaju ćete možda morati dulje sjediti na WC školjci da ispraznite mjehur."

Svoj mjehur možete održati zdravim na sljedeće načine

Pijte dovoljno vode kako biste vaš urin bio svijetlo slamnate boje. Količina će varirati ovisno o vašoj razini fizičke aktivnosti i klimi, ali nastojte popiti dovoljno da utažite žeđ, kaže Continence Foundation.

Izbjegavajte piti previše kofeinskih napitaka kao što su čaj, kava i neka bezalkoholna pića jer oni mogu iritirati mokraćni mjehur.

Redovito izvodite vježbe za dno zdjelice, čak i ako nemate inkontinenciju.

Pročitajte više