Može li veganstvo pomoći kod mršavljenja ili je to još jedan mit?

Foto: Instagram 

VJEČNA je dilema je li veganstvo zdrav oblik mršavljenja? 

O tome je li veganstvo zdravo ili ne, tu vjerujemo više ne trebamo trošiti riječi da bismo, onima koji nisu, objasnili kako veganstvo može biti izuzetno dobar način prehrane, za zdravlje i ljepotu, ali ako ga se ipak dovoljno ozbiljno shvati, odnosno ako ga živite kako treba.  

Nije nepoznanica da zbog nedostatka namirnica životinjskog porijekla, u što uključujemo meso, jaja i mlijeko, vegani moraju pojačati unos proteina biljnog porijekla. Poznato je i to da samim time vegani jedu manje masti, no ipak ostaje to važno pitanje može li se prebacivanjem na veganstvo automatski početi i mršavjeti. I hoće li to, u konačnici, biti dobra ideja za sve one koji ozbiljno razmišljaju o promjeni svog jelovnika, upravo zbog tog razloga - mršavljenja.  

Što kaže znanost? 

Ako se već dulje vrijeme premišljate o promjeni prehrane, znanstvenici će vam, barem što se tiče gubitka kilograma, dati zeleno svjetlo.  

U istraživanju kojim su došli do ovog odgovora, a objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal of General Medicine, stoji da veganstvo doista jest najučinkovitija i najzdravija dijeta (ako se držite dobrih smjernica) te je stvarno dokazano da se izbacivanjem namirnica životinjskog porijekla najbrže mršavi. Međutim, i oni upozoravaju na jednu veliku razliku - bitno je želite li se prebaciti na veganstvo zbog kratkoročnih ciljeva ili zaista planirate dugoročno izbaciti sve one zdrave karakteristike mesne prehrane. 

Provjerite stoga što još kažu na tu temu, da vidite je li vaša odluka o veganstvu dobra ili ne.  

Sve prednosti mršavljenja uz veganstvo  

Apstinencija od namirnica životinjskog porijekla ne znači samo uklanjanje izvora masti. Naime, tako automatski apstinirate od unosa kolesterola i poveće količine zasićenih masnoća, što već kaže sve o promicanju zdravijeg života i idealnije tjelesne težine. Vaš indeks tjelesne mase (BMI) morao bi već brzo nakon prebacivanja na veganstvo početi pokazivati silaznu putanju, i to je ono što je kod ovakve "dijete" pun pogodak. Ali, nije jedini. Naime, kako je izbor nutritivno bogatih namirnica sužen, vegani su doslovno "prisiljeni" jesti zdravije na drugim poljima iz jednostavnog razloga da bi se zasitili. A u tu službu spadaju namirnice od cjelovitih žitarica, odnosno, sve namirnice koje možemo ubrati iz prirode i pronaći ih u takvom obliku, bez utjecaja prerađivačke industrije. I to je naravno još jedan plus za odabir veganstva, premda i samo kratkoročno.  

Poznato je da je takva prirodna hrana bogatija mineralima, vitaminima i važnim mikronutrijentima, no ono što je manje poznato, tiče se činjenice da su te namirnice, uz obilje kvalitenih sastojaka koje daju, zapravo pune vode, zbog čega vegani mogu jesti više, a da dodatnim porcijama ne ugrožavaju svoju liniju.  

A tu stižemo i do još jedne velike prednosti. To su vlakna koje vegani, u većoj mjeri, unose u organizam, u odnosu na one koji jedu sve.  

Veganska hrana bogata vlaknima usporiti će probavu, pomažući vam da se osjećate sitije duže vremena. A više vlakana pomaže i probavnom traktu da ostane zdrav.

Osim toga, činjenica da jedete više voća i povrća znači i da ćete organizmu pomoći održati kvalitetnu dozu šećera u krvi pa ćete znatno rjeđe osjetiti žudnju za slatkim. I samim time sretati one grešne trenutke kada vas žudnja tjera da prekršite obećanje koje ste si dali.  

No, oprez - veganstvo vas može i udebljati!  

"Ako nećete paziti, moglo bi vam se dogoditi upravo suprotno od željenog - mogli biste se udebljati",  zaključila je to certificirana dijetetičarka iz New Jerseya Alyssa Cohen, čime dokazuje kako veganstvo kao stil života ne može i ne smije biti polovično.  

Jedna od velikih grešaka jest ona da je biljno zdravije od životinjskog te da će primjerice čips pržen na biljnom ulju biti puno zdraviji od običnog, da će zdrava pržena hrana biti zdravija od prerađene pržene hrane i slično. 

Ili da je kod veganstva baš sve dozvoljeno u velikim količinama jer nije kalorično, no i tu se krije puno toga lošeg, ako ćete pretjerivati. Primjerice sa šećerima. Čak i voćnim, ma koliko ga god smijete jesti više od onih koji jedu sve.  

I naravno, ne možemo ne spomenuti i proteine koji su zapravo najveća "zabluda", jer iako je teško nadomjestiti proteine životinjskog porijekla onima biljnog, to nije nemoguće i zato bi vegani trebali biti jako dobro educirani. 

"Prebacivanje na veganstvo ne možemo smatrati kao odlazak na dijetu i zato bi se svi oni koji se planiraju prebaciti na ovakvu prehranu morali prije svega posavjetovati sa stručnjacima. Tu nije u pitanju tek manjak proteina koji je izuzetno važna komponenta zdrave, uravnotežene prehrane. Hrana životinjskog porijekla puna je i drugih važnih sastojaka, kao što su vitamin B 12, željezo, kalcij i vitamin D. Sve njih naći ćemo i u "prirodnom" obliku, no da biste znali koliko vam ih treba i u kojim se namirnicama sve kriju, za to je ipak potrebno malo studiranja. Zato se prebacivanje na veganstvo smatra zapravo jednim velikim korakom, velikom promjenom koja se ne bi smjela događati iz pukog hira, bez promišljanja i saznanja o poželjnim navikama vegana.  

"Ljudi koji se tek počinju prebacivati na veganstvo trebaju proći taj period prilagodbe, zato ljudi tada obično jedu puno više ugljikohidrata i namirnica bogatih škrobom jer im jednostavno nedostaje hranjivost. To je zato što ne znaju kako prirodno nadomjestiti proteine, da bi se nahranili njima, a ne ugljikohidratima i posebno ne škrobom jer i jedni i drugi mogu voditi ka debljaju, ali i drugim posljedicama, kao što je nagli disbalans šećera u krvi, zbog čega će glad biti još i jača", naglasila je Cohen.  

Zaključak  

Ako ste zaista odlučili učiniti tu veliku promjenu u svom životu, vjerojatno ste za nju i dovoljno jaki, no svakako se prije početka novih prehrambenih navika oboružajte znanjem i stručnim mišljenjima. Biti vegan nije teško, no trebate znati kako to postići, a da pritom sebi zapravo ne činite štetu. A kod veganstva je ta granica zapravo vrlo tanka i to baš zbog toga što ljudi najčešće nisu ni 10 posto upućeni u tematiku.  

No, ako se još uvijek premišljate, a želja vam je na zdrav način skinuti kilograme, stručnjaci zapravo najrađe savjetuju baš ovo: nekoliko dana u tjednu jedite kao vegani, a ostatak kao i drugi. Ili jednostavno svakodnevno povećajte dozu veganskih jela u odnosu na one druge.  

Pravo vam veganstvo dakle može pomoći pri mršavljenju, no pitajte se pritom ipak jedno važno pitanje - želite li se zauvijek odreći namirnica životinjskog porijekla ili vam je cilj zapravo biti fit i zdrav?

Jer za to, ako niste znali, ne trebate nikakve ekstreme - samo umjerene i zdrave porcije. 

 

 

Pročitajte više