Mršavljenje je puno lakše ako jedete kvinoju. Evo njenih najvećih prednosti

Foto: Shutterstock

AKO nastojite smršavjeti, jedna od namirnica koje trebate dodati u svoju svakodnevnu prehranu je kvinoja.

"Kvinoju se obično smatra žitaricom, ali radi se o sjemenki", kaže nutricionistica Roxana Ehsani. Kvinoja dolazi u bijeloj, crnoj ili crvenoj boji, a Ehsani napominje da sve varijante pružaju približno istu nutritivnu vrijednost.

"Prepuna je hranjivih tvari koje su dobre za vas, kao što su vlakna, antioksidansi, vitamini i minerali. U većim količinama sadrži mangan, željezo, folat, magnezij, fosfor, kalij, B6, bakar i riboflavin", kaže ona.

Jedna šalica kuhane kvinoje ima 222 kalorije, 8 grama proteina, 4 grama masti, 39 grama ugljikohidrata i 5 grama vlakana.

Ima puno vlakana

Kvinoja sadrži pet grama dijetalnih vlakana po šalici. "Prehrana bogata vlaknima često je nešto što ljudi zanemaruju kad nastoje smršavjeti. Konzumiranje dovoljno vlakana zadržat će osjećaj sitosti, pa je manja vjerojatnost da ćete se prejedati i grickati između obroka", kaže Ehsani.

Nema puno kalorija, a bogata je proteinima

Također sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini potpunim proteinom. "Ovo je sjajna vijest za vegane i vegetarijance", kaže Ehsani. "Proteini su važna komponenta svakog obroka i međuobroka. Kad jedete proteine, vaše tijelo troši kalorije, što može pomoći u gubitku težine. Također pružaju osjećaj sitosti budući da se probavljaju mnogo sporije i mogu održati vaš šećer u krvi stabilnijim, što također pomaže držati glad pod kontrolom."

Dobro se slaže s povrćem i nemasnim mesom

"U kombinaciji s nemasnim mesom i povrćem kvinoja povećava osjećaj sitosti", kaže Ehsani. "Pratite dosljedno takvu prehranu i izgubit ćete neželjenu težinu."

Vrijednost velike količine mangana

Kvinoja je puna vitamina i minerala, a sadrži posebno visoku dozu mangana. "Mangan je esencijalna hranjiva tvar koja podržava zdravlje kostiju, pomaže smanjiti upalu i rizik od bolesti zahvaljujući svojoj visokoj dozi antioksidansa, a također igra važnu ulogu u zdravlju hormona, posebno štitnjače", kaže Ehsani.

Brzo se i jednostavno kuha

Još jedan plus za kvinoju – vrlo je jednostavna i brza za pripremu. "Možete je jednostavno začiniti dodavanjem sušenog bilja i začina u vodu za kuhanje ili je kuhajte u povrtnom ili pilećem temeljcu", kaže Ehsani. "Možete je napraviti u slatkoj kombinaciji kao kašu za doručak s mlijekom i voćem."

Pročitajte više