Najbolja i najgora hrana koju možete jesti dan prije blagdanskog tuluma

Foto: 123rf

U TIJEKU su poslovni božićni domjenci koji su čest krivac za malo razuzdanog ponašanja i prije početka službenog blagdanskog slavlja. 

Uz to, domjenci i proslave često se organiziraju tijekom radnih dana, pa lagani mamurluk i nelagoda koju osjećamo dan nakon znaju poprilično omesti čak i najzdraviju rutinu. 

Da to ne bi bilo tako, pogotovo ako unaprijed znate kad ćete se malo više opustiti, zašto se dan ranije ne biste bolje pripremili? Prije nego alkohol, u kojoj god mjeri, ne učini svoje. 

Postoji hrana s kojom će vaš organizam biti spremniji, odnosno, s kojom ćete moći minimalizirati štetu uzrokovanu alkoholom. 

Prema pisanju portala Health, ovo su najbolje, odnosno najgore namirnice koje možete odabrati za dan prije slavlja. 

DA - proteini i zdrave masti 

S više zasitnije hrane u organizmu alkohol će se sporije apsorbirati pa ako se dan ranije dobro napunite dobrim proteinima i zdravim mastima, malo alkohola možda uopće ne učini veliku štetu.  

DA - voće i povrće 

Većina ljudi ne jede dovoljno voća i povrća na dnevnoj bazi, što je loše za cjelokupno zdravlje, a još je lošije ako se njima nećete napuniti dan prije velikog slavlja. "Ono nam je jako važno da ostanemo dovoljno hidratizirani te unesemo dovoljno antioksidansa s kojima ćemo umanjiti štetu dehidriranosti od alkohola", kažu na portalu Health.  

DA - puno vode 

Za ublažavanje štete od alkohola voda uvijek pomaže pa nije na odmet čak i dan ranije pojačati dozu kako bi vam organizam bio maksimalno hidratiziran. Naravno, voda će vam pomoći prevenirati mamurluk i na dan slavlja tako što ćete tijekom noći kombinirati alkoholna pića s puno vode. 

NE - čokolada, rajčice, začinjena hrana 

Iako su navedene namirnice zdrave, dokazano je da one u kombinaciji s alkoholom mogu potaknuti žgaravicu i teže probavne smetnje zbog čega ih je bolje izbjegavati dan prije i na dan kada planirate popiti malo više alkohola. A tom popisu slobodno dodajte i zašećerene napitke te prženu hranu. 

NE - slana hrana 

Pojedete li dosta soli prije slavlja, velike su šanse da ćete se naduti, a to nije jedina šteta koju veća količina soli može učiniti vašem organizmu. Kako smo već savjetovali, prije, za vrijeme i nakon slavlja bilo bi dobro povećati konzumaciju vode, što će vam biti jako teško ako ćete se napuhati zbog soli. 

NE - kava 

Čak i ako ćete se prije odlaska na domjenak osjećati previše iscrpljeno, pokušajte bar taj dan ne posegnuti za još jednom kavom. Zato što kava i alkohol nikada nisu dobra kombinacija. 

Energetski učinci kofeina možda će vam dati osjećaj da niste opijeni ili niste pospani, što bi vas moglo navesti da slobodno popijete malo više. A više alkohola, i sami znate, znači i jači mamurluk. 

 

Pročitajte više