Najraniji simptomi koji otkrivaju da nešto nije u redu s vašom štitnjačom

Foto: Shutterstock

PROBLEME sa štitnjačom može biti teško sami dijagnosticirati. To je zbog činjenice da se mogu zamijeniti s drugim zdravstvenim problemima poput menopauze ili kognitivnih problema. S druge strane, postoje rani znakovi upozorenja na probleme sa štitnjačom kojih biste trebali biti svjesni, piše Evansville Surgical Associates.

Ono što je najveći problem kod otkrivanja bolesne štitnjače jest činjenica da pacijenti simptome nerijetko pripisuju drugim stanjima i bolestima, zbog čega je važno otići na pregled kako bi liječnik specijalist utvrdio radi li se o poremećaju hormona štitnjače ili je riječ o nekoj drugoj bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju kako se pretpostavlja da će se svaka peta žena tijekom života susresti s poremećajem štitne žlijezde, a sve je veći i broj oboljelih muškaraca. Osim genetike koja ima veliku ulogu u nastanku bolesti štitnjače, probleme također uzrokuju stresan život, nepravilna prehrana te promjene u hormonima koje se najčešće javljaju za vrijeme trudnoće ili menopauze.

Simptomi koje ne smijete ignorirati

Poremećaji u radu ove važne žlijezde danas su drugi endokrini problem po učestalosti, nakon još uvijek najprisutnijeg dijabetesa. Liječnici upozoravaju da vrlo dobru prognozu daje pravovremeno prepoznavanje poremećaja štitnjače te postavljanje odgovarajuće dijagnoze.

Najraniji simptomi koji ukazuju da je riječ o poremećaju hormona štitnjače jesu umor, nagli gubitak ili dobivanje kilograma, usporeni ili ubrzani rad srca, osjetljivost na toplinu ili hladnoću, anksioznost i depresija, gubitak kose i smanjen libido.

Pročitajte više