Najveća pogreška koja uzrokuje dehidraciju, a čine je gotovo svi

Foto: Unsplash

S OBZIROM na popularnost boca za vodu, pomislili biste da su svi jako dobro hidrirani. No, to nije slučaj. Prema anketi Civic Science, 47% ljudi na globalnoj razini ne pije dovoljno vode.

Dijetetičarka Kathy LaBella kaže da potrebe za unosom tekućine ovise o nekoliko različitih čimbenika, uključujući dob, težinu i razinu aktivnosti.

"Što je osoba mlađa, to joj je potrebno više vode. Općenito, cilj kojem treba težiti jest ispijanje osam do devet čaša tekućine dnevno. Ako ste aktivni i vani, možda će vam trebati dodatne dvije šalice ili više, a sportašima će možda trebati dva do tri puta više tekućine nego prosječnoj osobi", objasnila je LaBella.

Iako je voda najbolja za hidriranje organizma, računaju se i druge tekućine. Hidracija je iznimno važna jer tijelo, u suprotnom, ne može funkcionirati pravilno. Dehidracija negativno utječe i na rad mozga i na raspoloženje.

"Žeđ je prvi znak da tijelu treba voda. Također, možete vidjeti tamniju boju urina. Ostali simptomi su suhe usne, vrtoglavica ili umor", ističe dijetetičarka Catherine Gervacio.

Dehidracija ima ekstremne simptome, poput ubrzanog rada srca, niskog krvnog tlaka, suhe kože, slabosti i izrazite žeđi.

Najveća pogreška koju čini većina ljudi

I LaBella i Gervacio slažu se da većina čini veliku grešku koja uzrokuje dehidraciju.

"Čekanje da osjetite žeđ nije dobra praksa jer tada tijelo već doživljava blagu dehidraciju. Tijekom čitavog dana važno je piti tekućinu", ističe LaBella.

Napominje da tijelo ne može optimalno funkcionirati čak i ako je samo malo dehidrirano.

"Voda je važna za regulaciju tjelesne temperature, prijenos hranjivih tvari, uklanjanje otpadnih tvari i drugo. Svaka stanica u tijelu treba vodu za svakodnevno funkcioniranje."

Trajna dehidracija ili nedovoljna konzumacija vode i tekućine može dovesti do bubrežnih kamenaca, zatvora, suhe kože te neravnoteže tekućine i elektrolita.

Ako imate problema s unosom dovoljno tekućine, Gervacio kaže da možete napraviti raspored ili podsjetnik kako biste uzeli nekoliko gutljaja vode u točno određeno vrijeme.

Pročitajte više