Namirnice koje vam mogu pomoći poboljšati pamćenje i koncentraciju

Foto: Pexels

NE MOŽE se poreći da kako starimo, naše tijelo stari zajedno s nama. Dobra vijest je da svoje šanse za održavanje zdravlja moždanih stanica možete poboljšati ako na svoj jelovnik dodate "pametne" namirnice.

Kofein

Ne postoji čarobna namirnica koja će pojačati IQ ili vas učiniti pametnijima - ali određene tvari, poput kofeina, vam mogu dati energiju i pomoći vam da se koncentrirate. Kofein se nalazi u kavi, čokoladi, energetskim pićima i nekim lijekovima. No, unatoč tome što će vas kofein ekspresno razbuditi, taj učinak je kratkotrajan.

Šećer

Šećer je omiljeni izvor goriva vašeg mozga. No, tu se ne misli na stolni šećer, već glukozu koju vaše tijelo prerađuje iz šećera i ugljikohidrata koje jedete. Zato čaša voćnog soka može kratkotrajno poboljšati pamćenje, razmišljanje i mentalne sposobnosti.

Riba

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje mozga je odličan izvor bjelančevina. Ove zdrave masti imaju nevjerojatnu moć kada je u pitanju zdravlje mozga: prehrana s višim razinama zdravih masti povezana je s manjim rizikom od demencije i moždanog udara te sporijim mentalnim padom. Usto, one mogu igrati vitalnu ulogu u poboljšanju pamćenja, pogotovo kako starimo.

Orašasti plodovi i tamna čokolada

Orašasti plodovi i sjemenke dobri su izvori antioksidansa vitamina E, koji je u nekim studijama povezan s manjim padom kognitivnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi. Tamna čokolada ima i druga snažna antioksidativna svojstva, a sadrži prirodne stimulanse poput kofeina, koji mogu poboljšati fokus.

Avokado i cjelovite žitarice

Svaki organ u tijelu ovisi o protoku krvi, posebno srce i mozak. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama i voćem poput avokada može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjiti loš kolesterol. To smanjuje rizik od nakupljanja naslaga i pojačava protok krvi, nudeći jednostavan, ukusan način za pokretanje moždanih stanica, piše Web MD.

Borovnice

Istraživanja na životinjama pokazuju da borovnice mogu zaštititi mozak od štete koju uzrokuju slobodni radikali i mogu smanjiti učinke starenja te smanjiti rizike od bolesti poput Alzheimerove bolesti ili demencije. Studije također pokazuju da je prehrana bogata borovnicama poboljšala i učenje i mišićnu funkciju starijih štakora, čineći ih mentalno jednakima mnogo mlađim štakorima.


 

Pročitajte više