Neke osobe nikada ne bi smjele konzumirati kefir, tvrde stručnjaci. Evo koje

Foto: Shutterstock

ZAHVALJUJUĆI brojnim nutritivnim vrijednostima koje sadrži, poput proteina, vitamina B, kalija i kalcija, kefir je jedna od mnogima omiljenih namirnica upravo zbog njegovih zdravstvenih koristi. Kako donosi Medical News Today, redovita konzumacija kefira pomaže nam u stvaranju jakih kostiju i izgradnji jakih mišića, a pridonosi i očuvanju boljeg zdravlja srca.

Ono čime kefir naročito obiluje jesu probiotici koji mogu pomoći u poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta te liječenju probavnih problema i vaginalnih infekcija, a također sprječavaju eventualne infekcije mokraćnog sustava. Međutim, dijetetičari upozoravaju kako postoje ljudi koji kefir ne bi smjeli konzumirati ili bi njegov unos trebali svesti na minimum.

To su prvenstveno djeca mlađa od godine dana jer ne smiju konzumirati mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, osobe s autoimunim bolestima te svi oni koju imaju alergiju na laktozu. Iako se kod nekih ljudi s intolerancijom na laktozu također mogu pojaviti neugodne nuspojave, dijetetičari naglašavaju kako im umjeren unos kefira ne bi trebao smetati.

Pročitajte više