Neopravdano zanemarena: Leća - kraljica fit menija

Foto: 123rf

RUKU na srce i priznajte sami sebi kada ste posljednji put jeli leću? U bilo kojem obliku? Jer leća je i više nego savršena namirnica od koje možete doslovno složiti cijeli meni, osim deserta, iako bi ljubitelj te super namirnice možda mogli složiti i neki ukusan i sočan kolač s lećom. No, mi ćemo je ovaj put ipak predstaviti tradicionalno - kao namirnicu od koje se može brzo spraviti - juha, zdravi namaz, možete je napraviti kao prilog mesu ili jajima, skuhati kao varivo ili s njom nadopuniti salatu. Leća je svemoćna, a to dokazuje i njena nutritivna vrijednost. 

Prema podacima USDA National Nutrient Database, leća u količinu od 100 grama u sebi krije svakakva "bogatstva". 

Njena energetska vrijednost u kcal iznosi 338, od toga ima 0,96 grama masti (mahom nezasićenih), 57 grama ugljikohidrata (zdravih naravno), 30 grama vlakana, 28 grama proteina, 39 μg vitamina A, te dosta vitamina E, K, C, B6, ima i tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, čak 900 mg kalija, 51 mg kalcija, 454 mg fosfora, 107 mg magnezija, zatim dosta željeza, cinka, bakra, mangana i selena. I to sve u doslovnoj jednoj šaki ukusne leće. 

Šaki koja će se prilikom kuhanja napuhnuti i tako savršeno zasititi vaš organizam. 

Kao što i piše, leća je prava mala proteinska poslastica zbog čega je savršen izbor za vegane i vegetarijance te sve ostale koji paze da u jednom obroku unesu dovoljno proteina, za jačanje mišića i duži osjećaj sitosti. 

Što se pak njenog okusa tiče - i tu je doslovno savršena jer se odlično sljubljuje sa salatama, s mesom te mnogim začinskim biljem s kojim ćete od nje učiniti namirnicu baš po vašem ukusu. Osim toga, super se sljubljuje i s rajčicom, pelatima i češnjakom, što je okus najsličniji francuskim i talijanskim specijalitetima. Uostalom, to su ujedno i zemlje u kojima se leća jako cijeni i često koristi u kuhinji. 

Leća ima nekoliko vrsta, a sve su prilično dostupne i zapravo jeftine, posebno stoga što vam za jedan obrok zaista ne treba velika količina da biste se zasitili. 

Tako postoji crvena, zelena, smeđa i crna "Belugo" leća. Potonja je dobila naziv jer podsjeća na slavni Belugo kavijar, no, ako niste znali, crna leća neće ostati takva nakon kuhanja jer će u termičkoj obradi izgubiti boju i postati maslinasto zelena. 

Široka primjena obične leće 

Kao što smo već spomenuli, leća je savršena za različite vrste jela pa stoga nema razloga da ne bude čest "gost" na vašim fit menijima. 

Primjerice - ako želite potaknuti probavu (sjetite se koliko vlakana ima) - možete skuhati ukusnu juhu od đumbira, leće i mrkve. 

Ako pak nemate vremena za dva slijeda odlučite se za ukusno varivo od leće, tikvica i raznog drugog povrća (slobodno ga pojačajte još jednom proteinskom namirnicom - slanutkom).

Salata od leće i krumpira bit će pun pogodak kao prilog - jajima. Ili, ako žudite za ribom - slobodno složite salatu primjerice od tune, leće i povrća. 

Od leće možete napraviti i razne polpete, pa čak i pljeskavice koje možete panirati sezamom. 

I naravno, za međuobrok napravite veću količinu zdravog namaza, po principu humusa, no kako se pravi humus radi od slanutka, a slanutku ipak treba dulja obrada, zato je leća vrlo dobra i često praktičnija zamjena. 

>>>Humus - najzdraviji namaz na svijetu<<<

U svakom slučaju, izbor je velik, a zdravstvenih razloga još je i više pa stoga već ovih dana trk u nabavku. 

Pročitajte više