Neugodan miris penisa može se pojaviti zbog nekoliko razloga, evo najčešćih

Foto: 123RF

24-GODIŠNJI barmen iz Velike Britanije koji se u jednom reality showu predstavio kao Zach, priznao je da nikada nije očistio penis kako treba. Spavao je s 40 žena, ali je mislio da ga je penis iznevjerio jer mu je kožica previše uska.

Bio je uvjeren da mu penis još uvijek raste i da kožica postaje premalena, no ispostavilo se da mu je probleme zadala smegma, bijela sluz koja nastaje nakupljanjem oljuštene kože, loja i bakterija. To je uzrokovalo neugodan miris, bol i iritaciju na vrhu penisa.

Naime, Zach je prao penis i testise, ali ne i dio ispod kožice koji je smatrao osjetljivim.

Neugodan miris penisa, osim smegme, može se pojaviti zbog još nekih razloga.

Jedan od njih je balanitis, iritacija kože koja zahvaća uglavnom vrh penisa. Često je uzrokuje nakupljanje smegme, ali može se pojaviti i zbog urina, korištenja sapuna, bakterijske infekcije ili ekcema.

Osim neugodnog mirisa, simptomi balanitisa su bol, svrbež, crvenilo, oticanje i bol pri mokrenju.

Neugodan miris mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti poput gonoreje i klamidije.

Ako osjetite da vaš penis neugodno miriše, svakako trebate posjetiti liječnika, a ne iskušavati kućne lijekove koji samo mogu pogoršati simptome.

Liječnici će otkriti uzrok i prepisati vam antibiotik, kremu protiv gljivica ili vam savjetovati da ne koristite određeni gel za njegu intimnog područja.

Prevencija je ključna, a najučinkovitije metode su redovito čistiti penis, koristiti zaštitu pri seksu, redovito obavljati pregled kod liječnika (nakon svakog novog partnera ili jednom u šest mjeseci) i biti oprezan s proizvodima za njegu.

Penis je potrebno nježno oprati toplom vodom svaki dan. Kožicu je potrebnu povući i oprati dio penisa koji se nalazi ispod nje. Ako imate potrebu koristiti sapun, odaberite onaj posebno namijenjen za intimnu njegu i nemojte ga koristiti ako uzrokuje peckanje ili bol. Dobro očistite i korijen penisa te testise i nemojte koristiti dezodorans, parfem ili bilo kakve druge agresivne proizvode jer je riječ o osjetljivom dijelu tijela.

Pročitajte više