Nick Jonas dijeli 4 rana znaka koja su ga dovela do dijagnoze dijabetesa

Foto: EPA

30-GODIŠNJI pjevač Nick Jonas na Svjetski dan šećerne bolesti objavio je video u kojem je otkrio kako je saznao da ima dijabetes tipa 1. Na Instagramu je rekao da su ga četiri ključna znaka dovela do dijagnoze u 13. godini: gubitak težine, pretjerana žeđ, učestalo mokrenje i razdražljivost.

"To su uobičajeni znakovi dijabetesa tipa 1. Dijelim ih kako bi ih i drugi bili svjesni", napisao je.

Jonasu je dijagnosticiran dijabetes tipa 1, što znači da njegovo tijelo stvara vrlo malo ili nimalo inzulina, pa su mu potrebni lijekovi. Prošle godine u intervjuu za časopis People rekao je da je jedan od njegove starije braće prvi prepoznao da pije prevelike količine slatkih gaziranih pića i da mršavi.

"Trebalo mi je neko vrijeme nakon dijagnoze da shvatim kako brojati ugljikohidrate za pravilnu dozu inzulina i kako različite stvari utječu na mene", izjavio je.

Upravljanje dijabetesom opisuje kao iskustvo o kojem neprestano uči, iako je dijagnozu dobio prije 17 godina. Priznao je da bi volio da je imao nekoga na koga se mogao ugledati pa danas on želi biti uzor drugima.

"Kad sam dobio dijagnozu, sjedio sam u bolnici prestravljen. Bilo bi lijepo da sam imao nekoga tko bi mi pokazao da se s tim može živjeti i slijediti svoje snove", ističe.

Danas podršku pronalazi u svojoj supruzi Priyanki Chopri, kolegama i braći - Joeu Jonasu i Kevinu Jonasu.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je treći vodeći uzrok smrti s udjelom od 8.2 posto u 2020. godini.

Pročitajte više