Nikad ne ignorirajte ove simptome, mogu ukazivati na rak vrata maternice

Foto: Shutterstock

RAK vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od njega svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100.

Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja, stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Ovo je pet znakova koji mogu ukazivati na rak vrata maternice:

Abnormalno krvarenje

Najčešći i najraniji znak raka vrata maternice obično je neredovito krvarenje koje se može pojaviti tijekom ili nakon spolnog odnosa, između mjesečnica (pjegavost) ili nakon menopauze.

To se događa kada stanice raka rastu na tkivu ispod cerviksa, a radi se o posebno alarmantnom znaku kod žena u postmenopauzi koje više nemaju menstruaciju. Ne postoji dobna granica za razvoj raka vrata maternice.

Neobičan vaginalni iscjedak

Svačiji je iscjedak drugačiji, a također se mijenja tijekom ciklusa i kao odgovor na infekciju ili hormonalne promjene, ali i trudnoću.

Ako vaš iscjedak izgleda drugačije od normalnog, gušći je, promijenio je boju ili ima neugodan miris, obratite se svom liječniku.

Nelagoda ili bol tijekom seksa

Bol tijekom seksa može biti znak niza različitih problema, a jedan od njih je rak vrata maternice.

Budući da ta bolest često dolazi bez simptoma, bol tijekom spolnog odnosa jedan je od ključnih pokazatelja i može značiti da se rak širi i na okolna tkiva.

Bol u donjem dijelu leđa ili kukovima

Bol u donjem dijelu leđa, zdjelici i između kukova može biti simptom raka vrata maternice.

Dobra je ideja posjetiti svog liječnika opće prakse ako bol utječe na vaš svakodnevni život, traje više od dva tjedna i nema očitog uzroka.

Nenamjeran gubitak težine

Iako gubitak težine bez napora može zvučati kao odgovor na mnoge naše molitve, nikad nije dobar znak ako se to dogodi naizgled bez razloga.

Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine obično su znakovi da tijelo ne radi kako treba i da pokušava sačuvati energiju. Ako primijetite da ne jedete kao inače ili je vaša težina iznenađujuće pala, otiđite svom liječniku opće prakse, piše The New York Post.

Pročitajte više