Nutricionist upozorava na hranu koja može uzrokovati debljanje i povisiti krvni tlak

Foto: Pexels

Hrana s visokim udjelom natrija često je poznata po svom lošem utjecaju na zdravlje. Te namirnice, koje se obično nalaze u prerađenim obrocima i grickalicama, mogu dovesti do zadržavanja vode u tijelu zbog visokog sadržaja soli. Iako bi ta vrećica čipsa mogla biti primamljiva, dobro je biti svjestan što previše natrija može učiniti našem zdravlju.

Stoga je nutricionist Michael O. McKinney izdvojio hranu koju bismo trebali izbaciti iz prehrane, ili je barem ograničiti, jer može povisiti krvni tlak i uzrokovati debljanje.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso često je prepuno natrija, što može dovesti do zadržavanja vode u tijelu, povećanja volumena krvi i potencijalnog povećanja razine krvnog tlaka. Ovo meso obično je bogato nezdravim masnoćama, uključujući zasićene i transmasnoće, koje s vremenom mogu pridonijeti debljanju i abdominalnoj pretilosti.

"Slanina, kobasice i mesni delikatesi sadrže velike količine natrija. Unos previše natrija izaziva zadržavanje tekućine što povećava sadržaj krvi, povećavajući njezin volumen i uzrokujući povećanje krvnog tlaka. Nadalje, metabolički procesi su poremećeni konzervansima i aditivima koji se nalaze u prerađenom mesu, što dovodi do debljanja", kaže McKinney za SheFinds.

2. Slane grickalice

Svi volimo slane grickalice, ali stvarnost je da kombinacija soli, masti i ugljikohidrata u slanim grickalicama može izazvati žudnju i prejedanje, što dovodi do povećanog unosa kalorija. Grickalice poput čipsa, smokija i pereca obično su pune natrija. Pretjerani unos natrija može dovesti do zadržavanja vode u tijelu, potencijalno podižući razinu krvnog tlaka.

"Konzumiranjem ovakvih grickalica također unosite previše masti i kalorija što rezultira debljanjem", navodi McKinney.

3. Brza hrana

Brza hrana poznata je po visokom udjelu natrija koji često premašuje preporučene dnevne granice. Mnoge namirnice brze hrane pržene su u dubokom ulju ili su bogate nezdravim mastima, poput trans-masti i zasićenih masti. Te masnoće mogu pridonijeti debljanju, osobito u području trbuha, povećavajući rizik od metaboličkih poremećaja i hipertenzije.

"Brza hrana poput hamburgera, krumpirića, pizze itd., obično sadrži puno soli. Kombinacija ovoga s nezdravim uljima i šećerima obično rezultira ozbiljnim slučajevima debljanja ili hipertenzijom", zaključuje McKinney.

Pročitajte više