Nutricionisti potvrdili: Od slasne namirnice mršavite više nego što se dosad mislilo

Foto: Pexels

NAJNOVIJE istraživanje pokazalo je da bademi imaju manje kalorija nego što se dosad mislilo jer neke od njih naše tijelo uopće ne apsorbira. Kako prenosi Mayo Clinic, pokazalo se da u slučaju ovih orašastih plodova postoji velika razlika između unesenih kalorija i onih koje tijelo zapravo apsorbira.

Iako se orašasti plodovi već sami po sebi smatraju jednom od najzdravijih namirnica, pogotovo kod ljudi koji pokušavaju smršavjeti, ovo istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedingsu otkrilo je još jednu zanimljivu posebnost badema.

Skupina znanstvenika na Sveučilištu u Torontu otkrila je da se oko 20 posto kalorija, koje uglavnom potječu iz masnoća koje se nalaze u bademima, ne apsorbira u tijelu. Kako bi to potvrdili, odabrali su 22 osobe s visokim razinama kolesterola i koje su zbog toga morale biti na dijeti. Svi su sudionici istraživanja bili na takozvanoj dijeti NCEP Step-2, režimu prehrane koji uključuje niski udio zasićenih masnoća.

Godišnje to znači i do tri kilograma manje

Jedna skupina ljudi uzimala je punu dozu badema, preciznije 75 grama dnevno ili tri četvrtine šalice, druga pola doze badema plus pola doze muffina, a treća punu dozu muffina. Nutritivni sastav muffina odgovarao je bademima u količini proteina, vlakana i masti kako bi se moglo otkriti metabolizira li tijelo sve kalorije iz badema. Rezultati su iznenadili čak i stručnjake. Naime, oni su došli do zaključka da bi osoba koja jede istu količinu badema u dnevnoj prehrani od 2000 do 3000 kalorija apsorbirala i do 60 kalorija manje nego što to predviđaju dosad poznati podaci.

To bi moglo rezultirati gubitkom težine do tri kilograma godišnje, pod pretpostavkom da nema kompenzacije u obliku povećanog unosa ili smanjene potrošnje energije, stoji u spomenutoj studiji.

Jedna manja šaka badema sadrži 161 kaloriju, 6 grama proteina, 14 grama masnoća i šest grama ugljikohidrata te čak 37 posto preporučene dnevne doze vitamina E. Bademi također pridonose zdravlju crijevne mikroflore, a konzumacijom možete smanjiti loš kolesterol i oksidirani LDL kolesterol koji stvara opasni plak na krvnim žilama te tako sačuvati zdravlje srca.

Pročitajte više