Nutricionisti vjeruju da ove navike štete zdravlju mozga

Foto: Shutterstock

RAZLOGA za zdravu i uravnoteženu prehranu je bezbroj, a jedan od prioriteta je zdravlje mozga. Od smanjenja rizika za demenciju do potpore mentalnom zdravlju, stručnjaci kažu da postoje dobri razlozi zbog kojih biste trebali ograničiti konzumaciju određenih namirnica.

Voćni sokovi i druga slatka pića

Vrijeme je da izbacite sokove i napitke zaslađene šećerom. "Mnogi ljudi popiju veliku čašu voćnog soka za doručak ne shvaćajući koliko loše to utječe na njihov mozak. Voćni sokovi imaju neke korisne hranjive tvari, ali ipak se tu radi o slatkim napicima koji u sebi nemaju gotovo nimalo vlakana", kaže dijetetičarka Susan Kelly.

"Konzumacija slatkih pića smatra se krivcem za smanjenje ukupnog volumena mozga i hipokampusa", nastavlja.

Previše alkohola

Dugotrajni ritual ispijanja alkoholnih pića ili večere uz puno vina nisu najzdravije navike. "Alkoholna pića u velikoj mjeri utječu na komunikacijske linije vašeg mozga. Osoba koja pije puno alkohola može doživjeti poteškoće s pamćenjem i obradom novih podataka, a studije su pokazale da je sklonija anksioznosti i sličnim poremećajima", kaže Kelly.

Rafinirani šećer

Zašto su ukusne poslastice poput peciva, sladoleda, voćnih jogurta, kolača i slatkiša loše za vaš mozak? Odgovor leži u njihovom sadržaju rafiniranog šećera.

Trista Best tvrdi da je za shvaćanje takozvane osovine "crijevo - mozak" važno razumjeti crijevni živčani sustav, koji čini ogromna neuronska mreža koja oblaže vaš crijevni trakt i prenosi poruke od crijeva do mozga i natrag.

"Istraživači su otkrili da postoji izravna komunikacijska linija između mozga i crijevnog živčanog sustava", kaže pozivajući se na rad objavljen u Integrative Medicine: A Clinician's Journal.

"Ova komunikacijska linija funkcionira u oba smjera povezujući emocionalne i kognitivne centre u mozgu s perifernom crijevnom funkcijom. Ova povezanost ukazuje na vitalnu važnost održavanja zdravlja crijeva i ravnoteže mikrobioma", kaže Best napominjući da šećer u prehrani može dovesti do crijevne neravnoteže.

Rafinirane žitarice

Smanjite unos proizvoda od rafiniranih žitarica kao što su bijeli kruh, pizza, bijela riža i bijela tjestenina kako biste podržali zdrav i funkcionalan mozak. "Rafinirane žitarice pojačavaju upalu i mogu pogoršati mentalno zdravlje", kaže dr. med. Sheetal DeCaria.

"Povišene razine upale povezane su s poremećajima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju i umor", nastavlja ukazujući na istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u recenziranom časopisu Frontiers in Immunology.

Redovito prejedanje

Prema stručnjacima, redovito unošenje previše kalorija potencijalno može biti loše za zdravlje mozga. "Osim toga, prejedanje ili konzumiranje puno kalorija u kraćem razdoblju povezano je s povećanim rizikom od problema povezanih s pamćenjem i ukupnim kognitivnim oštećenjem", kaže Kelly.

"Prejedanje uzrokuje pretilost koja pridonosi dijabetesu, visokom krvnom tlaku i srčanim bolestima, za koje se vjeruje da povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti i drugih bolesti mozga", tvrdi Kelly.

Pročitajte više