Nutricionistica: Omiljeni umak prepun je šećera i vodeći krivac za salo na trbuhu

Foto: Pexels

AKO ne možete zamisliti pržene krumpiriće bez kečapa, imamo lošu vijest. Iako umaci i začini čine hranu ukusnijom, ako nismo oprezni, našim obrocima lako mogu dodati puno kalorija i nezdravih sastojaka.

Studije su povezale prekomjeran unos šećera s upalom, što može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes i rak, ali i do debljanja i pretilosti. Nažalost, kečap je ponekad prepun dodanog šećera.

"Iako se na tržištu mogu naći varijante bez dodanog šećera, većina potrošača i dalje bira tradicionalne opcije zbog navike. Većina takvih kečapa sadrži četiri grama dodanog šećera u samo jednoj žličici proizvoda. A kad znamo da po obroku unesemo više od jedne žličice kečapa, onda je to alarmantno", upozorila je nutricionistica Trista Best.

Osim što uzrokuje upalu, dodani šećer je krivac i za nakupljanje sala na trbuhu.

"Previše dodanog šećera u prehrani povećat će količinu unesenih kalorija i rizik od kroničnih bolesti. Prehrana s visokim udjelom šećera potiče crijevnu disbiozu i neravnotežu crijevnih bakterija", dodala je Best.

Kao i u svemu, umjerenost je ključna.

"Višak šećera u kečapu može dovesti do debljanja jer tijelo pohranjuje neiskorišteni šećer kao mast. Uz to, konzumacija slatkih umaka poput kečapa može povećati ukupni unos kalorija bez pružanja značajnih hranjivih tvari ili sitosti", poručila je.

Iako nije nužno potpuno izbaciti kečap iz svoje prehrane, osobito ako ga jako volite, bilo bi pametno okrenuti se opcijama s niskim udjelom šećera. To je pametan način da poradite na zdravijoj verziji sebe.

Pročitajte više